Nyheter

 150927

* Vi har sorg på gården. Vår underbara Aegir lämnade oss förra helgen. Efter ett veterinärbesök i våras så såg vi att hans tänder var alldeles slut. Han släpptes på tidigt bete och har klarat sig jättefint i sommar. Han har till och med varit lite för tjock. Men vad gör det?

Det tuffa beslutat var det bästa för killen. Han var trots allt 26 år gammal. Men saknade är enorm. 

Har nog aldrig träffat en sån vänlig häst som han. Trots att han var hingst så var han absolut den lugnaste och tryggaste häst man kan rida. Älskade Aegir vad du är saknad!

 

Trots sorgen så har vi även lite glada nyheter. Aegirs avkomma Frenja har varit på inridning och är nu hemma igen. Hon är lugnet själv och kommer förhoppningvis bli precis en sån ridhäst som jag vill ha. Nu har hon ställs på vila några månader. 

 

 

Finaste killen.

 

 

141101

* Man får skämmas att man inte uppdaterar något på sidan, eller skriver några rader här. Men den mesta av tiden spenderas med våra underbara barn. Saga och Felix. Har nog inte ens uppdaterat att vi fick en son i februari.

Sen har vi en hel gård som ska drivas också, så det blir knappt någon tid framför datorn nu för tiden.

Lite kort om vad som händer på hästfronten. 

Aegir rids fortfarande av Nattis. Det märks att han börjar bli med åren, då han inte är lika fräsch längre. Men han skrittas och mår väldigt bra. Han kom in i en period då han magrade av. Han fick extra protein och sen kom gräset så då la han på sig igen. Nu ser han bra ut. Men det återstår och ser hur han klarar vintern. Blir han mager igen så får vi ta hit veterinären och kolla upp honom. Har lovat han ett gott pensionärsliv och det ska han få.

Kvika rids lite sporadiskt. Märks att hon också börjar bli med åren. Hon som i vanliga fall är svart har nu blivit lite grå här och där. Denna häst betyder så otroligt mycket för mig och jag hoppas att hennes avkomma som vi har kvar kommer att bli lika snäll och ridbar som henne.

Frenjas inridning har börjat lite smått. Hon är lugnet själv. Hade inte trott något annat heller. För tillfället är hon inte så vacker att titta på. Men vad gör det?

Embla står på tillväxt. Hon kommer bli väldigt stor och jag tror hon kommer bli väldigt flott. Men det återstår och se. 

De tråkiga nyheterna är att Aska fick avlivas akut för ett tag sedan. Så tråkigt. 

 

 

131222

* Stress, stress och åter stress. Att det alltid är likadant varje jul. Kanske måste lära sig att planera lite bättre. Till nästa jul ska det bli mindre stress och julklapparna ska vara klar långt innan jul. Är fortfarande inte klar så i morgon bär det av att shoppa lite. Vi och alla andra.

Týr åkte igår till sin nya ägare. Han var lite tjurig att lasta, men inte dum. Han hade tagit bilresan bra. Han är ju en cool individ, så hade blivit förvånad om han blivit uppjagad. Kvika verkar också ha tagit avvänjningen bra. Juvret var till sprickningsgränsen i morse, men tycker att det såg bättre ut redan i kväll. Hoppas det inte strular till sig något nu runt jul. Vill ju helst slippa ta hit veterinären. 

Tyvärr regnar och regnar det här och hagarna ser mer eller mindre ut som en skridskoplan. Jättetråkigt och det blir så mycket extrajobb. Vi har fått öppna upp den gamla vinterhagen och en annan hage så de har lite snö att gå på. Sen får vi dra om trådarna. Nu har de sin höbal längst upp i hagen och det är nästa livsfarligt att ta sig dit upp. Så ikväll har jag varit och spritt ut hö där det är som mest is. Eftersom det ska frysa på under natten, så hoppas jag att höet fryser fast och de får bättre grepp. 

I morgon blir det också att rulla ner en ny bal och spärra av den delen av hagen som ser värst ut. Så förhoppningsvis håller sig hästarna på alla fyra tills i morgon. 

Vill passa på att önska våra läsare en God Jul Och Gott Nytt År!

 

131204

* Vintern är här, men ingen snö. Både på gott och ont. Skulle vara skönt om det blev lite ljusare och bättre underlag, men ändå skönt att slippa skottandet.

Týr är sedan en tid tillbaka såld. Han kommer att gå kvar här till strax innan jul. Han är såld till Lotte som även köpte min första uppfödning Sólargeisli. Nu köper hon även min sista uppfödning på ett bra tag. Kan det blir bättre?

Kvar på gården har vi Kvika, Aegir, Frenja och Embla. Egentligen skulle det optimala vara att bara ha kvar två, men än så länge får de vara fyra. Har annons ute på Embla och Aegir, men velar fortfarande. 

Vi har investerat i ett slowfeeding nät och en foderring. Så nu har hästarna en rundbal i hagen. Vi har sedan tidigare en foderhäck också. 

Så nu har vi klätt insidan av foderhäcken med slowfeedingnät och runt den har vi foderringen. När hästarna har ätit ungefär halva balen tar vi av foderingen så de kan äta restrerande. Den första balen räckte i 10dagar istället för 7 och jag tror knappt det var något spill alls. Så jag hoppas det här blir en bra lösning. Om de fortfarande är runda i vinter får vi gå tillbaka till fodring fyra-fem gånger per dag. Aegir har även han fått ett nät. I den lägger vi 5-6kg hö och byter varje kväll. Brukar vara kvar ungefär ett halvkilo på kvällen. Så han får i sig ungefär 5kg via nätet varje dag och skönt att slippa fodra han flera gånger varje dag. Även om vi har haft lunchgrindar, så känns det här ännu bättre.

Vi har även gått över till att bara spåna lösdriften. Får se hur det blir i vinter om vi fortsätter med det eller inte. Så mycket enklare att mocka. Spar massvis med tid och plats i gödselcontainern.

 

131014

* Fullt upp att fixa inför vintern på gården. Blommorna ska kastas, gräset klippas en sista gång, slangar rullas ihop, stolpar slås ner i backen. Man har aldrig långtråkigt när man bor som man gör. 

Förra veckan kom alla hösilagebalar hem till gården. Tur vi gjort en stor grusplan, för nu är den halvfull med balar. Släpet står även parkerat där och gödselcontainern ska flyttas dit så snart det kan komma en bil som kan flytta den. 

Det är underbart väder ute och även om jag har tappat mycket av mitt ridintresse sedan Saga kom så blir jag bra sugen att ta mig ut på en ridtur. Får se till helgen om det får bli en liten tur eller inte. Tur att världens bästa Aegir fortfarande är i mina ägor. Det är han som isåfall får bära mig på sin rygg. Han har blivit lite för rund nu i sommar och nu är det åter igen bantning som gäller för honom. Han måste helt enkelt vara världens bästa hingst! I lördags var mitt syskonbarn här och red han alldeles själv. Även fast hon knappt har ridit så såg det så tryggt ut. De traven och töltade på. Till och med hoppade små hinder. Men där har han tyvärr inte någon störra talang. Vi har fortfarande inte bestämt oss om han ska säljas eller inte i vinter. Egentligen vill vi att han ska få leva här på gården resten av sitt liv. Men samtidigt hade livet utan hingst också varit lite lättare. Nu står han tyvärr på baksidan av vårat hus där vi har tänkt att fixa sandlåda, gungställning och lite trädgårdsodling till våren. Men vi får se om vi kan bygga en till liten lösdrift brevid de andra hästarna istället så löser det sig ändå. 

Har fortfarande inte fixat någon annons på Tyr. Måste ta mig i kragen och ut och fota han.  

 

 

 

130929

* Snart 5000 besökande på hemsida. Roligt, men man får skämmas när den inte uppdateras.

I går åkte Aska tillbaka till sin förra ägare och det känns så underbart att det löste sig på bästa sätt. Det blev väldigt tomt efter henne, men vet att det blir mer tid över till annat så det är även en lättnad. Kommer ju att följa henne även om hon bor drygt 30 mil bort.

Nu måste jag engarera mig att få ut annonser på Tyr. Bästa vore att få iväg honom strax efter årsskiftet. Då är han 8 månader. Han kommer bli en helt underbar familjehäst, med rena gångarter. Han kommer säkert att kunna tävlas i någon klubbtävling, men är man ute efter någon riktigt bra tävlingshäst för hög nivå, så är inte han det rätta hästen.

Till helgen är det unghästmönstring i Timrå. Skulle vilja höra vad de säger Embla, men det är svårt att få ihop det. Det måste lånas bil och släp. Sedan fixas barnvakt och hästhjälp. Sen kostar det en slant också. Så frågan är om det är värt det. Tyvärr är hon inte direkt vacker i dagsläget. Senaste på tisdag ska det fattas ett beslut hur vi ska göra.

På gården håller vi på att förbereda för vintern. Hagar ska stängas, stolpar ska ner i backen, isolatorer ska skruvas, nya rep ska dras på vissa ställen eftersom vi kommer att minska ner vinterhagen i år. Hästarna utnyttjar bara en viss del av hagarna vintertid och nu stänger vi av där vi vet att de inte brukar gå. Finns ingen anledning att pumpsa i 1 meters snö vintertid för att kolla repen/tråden/banden där inte hästarna går. Så FÖRHOPPNINGSVIS ska det bli lite enklare i vinter när det ska underhållas. Hoppas på en bra vinter med lagomt med snö och inte för kallt och inte för varmt. Inte för mycket begärt?

 

 

 

 

130815

* Åter igen dåligt med uppdateringar. Snart dags att lägga ner sidan kanske?

Vi håller på att avvecklar och kommer att sälja av de flesta hästarna. Tiden och intresset är tyvärr inte lika stort längre. Vi vill hellre spendera tiden med våran underbara dotter som förra veckan fyllde ett år.

I juni fick Perla ett underbart hingstföl efter Aegir. Fux med stjärna och snopp. Han fick namnet Baldur från Vattjom och blir nu den sista uppfödningen på ett bra tag framöver.

Förra helgen såldes också Perla och Baldur till en ny ägare från skåne. Trots att det känns lite sorgligt så är det skönt att det blir mindre hästar på gården. Perla är en häst som betytt väldigt mycket för mig. En mer underbar och personlig häst får man leta efter. Att hon dessutom lämnar otroligt fina föl är ju inte fy skam det heller. Hennes fjolårsföl Embla rör sig bra och rent i alla fem gångarter och har en bra exteriör. Hon är till salu. Just nu är det otroligt bra pris på henne. Men kommer till vintern att höja då hon är värd betydligt mer än vad hon är utsatt för. Finns orken och tiden så ska hon unghästmönstrar först.

 

 

 

130529

* För exakt en vecka och på dygn 336 kom det lilla fölen till världen. Det blev en hingst, fux med stjärna. Kvika fölade redan klockan 17:30, ett dygn med vaxproppar gick hon. På morgonen droppade hon även mjölk. Inte så mycket så man blev orolig. Men man förstod att fölningen var nära.

Bara en kvar nu och det är Perla. Hon ska ha i slutet på juni/början på juli. Hon går också på bete och jag vill ha upp henne lite till i vikt innan fölningen. Tycker hon är på gränfall att vara lite mager. Men med kraftfoder, gräs och hö ska hon nog kunna bli lite rundare innan fölningen så det finns något att ta av.

 

130519

* Kvika har satt juver, men inte fyllt spenarna. Bäckenbanden är snart helt släppta. Det går åt rätt håll. Hoppas hon snart väljer att föla för det skulle sitta fint med en hel natts sömn. Vi övervakar  henne med kamera och inte har jag trott att hon ska föla nu. Men väljer ändå att ställa alarmet på telefonen så man kan titta till henne.

I natt var första natten som hon har haft förvärkar. Så allt för långt bort är det inte.

Vi har också investerat i en paddock vac. En betesdammsugare. Vilka grejer det finns! Så nu har vi fullt upp med att dammsuga hagar. Hagarna kommer att vara i kanonskick till de stora betessläppet.

Vi kommer även att hyra ut maskinen. Så det är bara höra av er om ni är intresserade.

130512

* Kvika är i dygn 326 och inte tror jag det kommer något föl de närmsta dagarna. Hon har bara släppt lite i bäckenbanden och juvrerna är inte speciellt stora. Men det kan ändras på några timmar så man vet ju aldrig. Hon står inne nu på nättera och videoövervakas.

Även Perla har blivit rund och go om magen. Hon ska ha i slutet på juni. Denna fantastiska häst gör mig alldeles varm om hjärtat. Man får så mycket kärlek av henne. Jag hoppas hon även i år kommer att få ett stoföl och drömmen är att fölet rör sig lika bra som Embla. Men huvudsaken är att allt går bra så är jag nöjd.

Flauta åkte för några veckor sedan till sitt nya hem i Stockholm. Hon blev direkt saknad i flocken och av oss. Men jag vet att hon kommer få all den kärlek hon förtjänar av Hannah. Så det känns ändå otroligt bra.

Vi har i år inte tagit ut någon licens på Aegir då vi inte har tänkt att betäcka några egna ston. Men om det finns intresse för att betäcka med honom så kan vi lösa licensen. Priset är 3000:- i språng och 2000:- i 90 dagarns dräktighet.

 

130330

Snön smälter för fullt och nu törs man kanske säga att våren är här. Helt underbart! Även om hagarna just nu ser bra ut så vet vi att snart kommer de vara leriga innan de torkar. Men vi går mot sommaren och allt känns så mycket lättare.

Flauta är såld till Hannah som för ett år sedan köpte Fagur. Hon kommer snart att åka till sitt nya hem i Stockholm. Känns skönt att veta vart hon hamnar. Hannah är en riktig djurmänniska och jag är så nöjd att jag alltid hittar sådan bra ägare till mina djur!

 

130307

I dag har Kvika gått 260 dagar in i sin dräktighet. Det är hon som ska föla först. Börjar att längta riktigt mycket nu och det är inte länge kvar nu innan vi väljer att stalla in henne.

Flauta är den som ska ha efter Kvika. Men förhoppningsvis är hon såld innan dess. Hon börjar bli riktigt tung nu.

Sist men absolut inte sist har vi Perla. Vi har efter mycket övervägande valt att behålla henne. Det gör alldeles för ont i hjärtat att sälja henne. Hon är inte speciellt stor just nu, men hon kommer säkert lägga på sig nu när inte Embla diar längre.

 

130305

* Gotlänningen som skulle hämta Flauta har fått fel på bilen och vi får se när han kommer för att hämta damen. Det gör inget om vi får njuta av henne en stund till.

I söndags skilde vi även Embla och Perla åt. Embla som förut har stått i samma flock tog allt med ro.

Perla verkade tycka det var jätteskönt att slippa sitt föl och allt har gått jättesmidigt. Perla som är väldigt rutinerad har snart ingen mjölk kvar i juvrena. Det tråkiga att hon hamnar helt själv i en hagen, men brevid de andra. Dock verkar hon också tycka det är jätteskönt.

 

130301

Ser att vi har flera besökar varje dag och ber om ursäkt att det inte uppdateras så ofta nu för tiden. Känns inte riktigt som det finns så mycket tid över. 

Det har hänt lite på gården sen sist. Katla, Thokkadis och Stella har fått nya ägare. Så tre hästar mindre. Det går åt rätt håll. Till veckan kommer även Flauta lämna gården. Hon ska bli gotlänning och det värmer så i hjärtat och det känns så otroligt bra att sålt henne dit.

Annars är det som vanligt på gården. De dräktiga stona och unghästarna växer så det knakar och nu har hästarna börjat att fälla. En hel del päls blir det.

 

130107

* Ett nytt år som knappast kan börja bättre. Tre ston är betäckta och alla dräktiga! På Perla fick vi ett språng och det lyckades vi pricka in helt perfekt. Är så nöjd. Åter igen har Aegir levererat 100% dräktighet trots en ålder på 24 år. Imponerande. Alla tre tog sig också på första försöket fast två av stona har placerat 20år. Vilka hästar vi har.

Nu måste vi helt enkelt fatta ett beslut när det gäller vilka hästar som ska vara kvar. Planen var att sälja iväg både Flauta och Perla. Men eftersom vi ska behålla Kvika och hon är dräktig vill jag helst behålla ett till dräktigt sto. Så fölen får sällskap av varandra.

 

 

121128

* Åter igen är det lervälling i hagarna. Men som tur ser det ut som det ska bli kallare och då fryser tack och lov backen igen. Inte en dag för sent.

Annars är det rätt lugnt på gården. Stona som är betäckta börjar bli runda och man kan ju hoppas att det är dräktiga och inte maten som gör det. Måste verkligen ta tag i saken och åka till kliniken och kolla om de är dräktiga eller inte.

 

121124

* Nu börjar de dyka upp ev. köpare på en del hästar. Från att det var riktigt lugnt till flera som hört av sig. Det är både positivt och negativt. Vill ju så gärna behålla, men i det långa loppen så går det inte.

I går sprang Thokkadis i hagen när hon jagade hunden. Vilket steg den lilla fröken har! Man ska egentligen inte sälja i väg fölen, men tiden måste finnas. Men frågan är om man inte gör något väldigt dumt. Är så nöjd med de fölen vi fått. Nu måste jag ta mig tid och fota lite.

121117

* Allt på gården flyter på. Hästarna har satt massvis med päls och är redo för vintern. I dag har vi mockat, spånat och halmat lösdriften. Blev fint igen. Tyvärr använder hästarna lösdrifterna mer som toaletter nu än vad de gjorde förut. Vet inte riktigt varför. Så det blir mycket mockande.

Fölen växer så det knakar och blev i fredags chippade och papprerna är fixade inför passet. Så på måndag ligger de på Sifs kontor och så får vi hoppas att det inte dröjer allt för länge innan vi få passerna.

 

 121016

Vilket skitväder det har varit. Regn i mängder och hagarna ser katastrof ut. Har stängt av de värsta delarna och nu väntar vi på frosten, så traktorn kan komma och skrapa en del och vi kan grusa på.

Hästarna har satt massvis med päls redan. Men inte så konstigt för det har bara varit kallt och jäkligt. Inte många dagar som varit direkt fina.

Den nya blupen är klar och jag är riktigt nöjd. Stella höjde sig till 110 och Aegir ligger trots en ålder på snart 24 år kvar på samma blup som i fjol, nämligen 110. Bra på en gammal hingst! De andra ligger kvar på samma om jag inte minns fel. 

 

121004

 

* Nu är vi inne i oktober. En fin månad med fina färger. Hoppas denna höstmånad kan bjuda på lite sol. Nu har vi stängt två av tre sommarhagar. Den sista ska vi stänga i helgen.

I helgen halmade vi upp lösdrifterna så hästarna har en mjuk och torr liggplats. Vi hade även en traktor här som skulle lägga ut grus i ingångarna på hagarna. Men vi måste vänta tills det fryser lite i marken först. Det är helt enkelt för blött och traktorn sjunker ner.

 

120908

 

*Ber om ursäkt att det är dåligt med uppdateringar nu för tiden. Men dygnet behöver helt enkelt fler timmar.

I dag har vi satt ut några hästar på annons. Fler ska ut, men det får bli någon annan dag. Känns väldigt konstigt att det ska minskas på antalet på gården. Men som jag skrev tidigare så finns det inte lika mycket tid som förut.

I helgen så är planerna att lägga in Aegirs betäckningar för i år och försöka få tid att stänga sommarhagarna. Kanske finns det även tid att fixa i lösdriften också. Lite ny halm skulle sitta fint. Har även beställt 1,5 ton halm inför vintern. Hoppas det kommer att räcka. Borde göra det.

Hösilaget har också blivit hemkört så nu är gården full med vita balar. De är mer packade än i fjol och tyngre. Så det kommer bli en jobbig vinter när de ska rullas. Men kanske blir det att man får ta mer hjälp av traktor än vad vi gjorde i fjol.

 

 

120819

* Dåligt med uppdateringar igen. Anledningen till det är att 10 augusti kom en helt underbar varelse vid namn Saga till världen. En liten tjej som tagit oss med storm och bara på några dagar förstod vi att det kommer prioreteras om här på gården. Att ha 10 hästar och nybliven förälder är inte lätt. Man vill så gärna vara med sin dotter hela tiden, men samtidigt har man en hel flock att sköta. Tiden räcker helt enkelt inte till.

Så nu ska vi sälja i väg några hästar så vi kan ha kvalitetstid med både barn och hästar. Vilka hästar som inte ska säljas är vi säkra på. Nu ska vi bara se om vi kan sälja de som vi har tänkt att lägga ut på annons. Ett riktigt tufft beslut, men tyvärr nödvändigt. Vi kommer inte sälja någon häst om det inte känns hundra. Utan det ska kännas rätt annars behåller vi dom.

 

120805

* Dåligt med uppdateringar.  Men vi har fixat och donat som vanligt. Har beteputsat hälften av Askas, Stellas och Heimurs ena hage. Blir att fortsätta med det i dag.

Allt annat flyter på som vanligt. Finns fortfarande bete kvar till hästarna, men tror inte det räcker augusti ut. Finns mer att stängsla in, men vet faktist inte om orken finns för det i år. Vi får se. Annars börjar vi helt enkelt stödfodra dom tidigt. Vi har fortfarande 7-8 balar kvar av fjolårshöet och skulle vara skönt att få bort det innan det nya kommer.

 

120730

* I går var en hemsk dag för hästarna. Gassande sol, vindstilla och 30 grader.  Stallade in betäckningstoet under dagen då hon har en hage som inte ger skugga hela dagen. Skönt att stå inne i kylan i stallet.

Blev inte mycket gjort ute i går förutom de som måste göras varje dag. Vatten, mat, smörjning, sprayning, kolla brunster, mockning och koll av hästarna. Skönt med en slappar dag.

 

120728

* I går slog vi runt Aegirs hage då det börjat att växa en hel del gräs på tråden. Så nu har han kanonström igen. Han är livrädd för tråden och för någon dag sedan råkade han komma åt den. Stackarn stod och skakade efter det. Skönt att ha hästar som har en stor respekt för strömmen.

Fortfarande inget sto i brunst. Känns mycket lovande med både Flauta och Kvika och kan vi haft en sån tur att båda har tagit sig på första försöket? Är de dräktiga är de i dygn 37 och dygn 22. Får se om vi åker med Kvika näst nästa vecka och kollar dräktigheten. Då är den värsta perioden över. Men det känns aldrig roligt att åka med henne då hon inte gillar att åka släp. Men man är ju bra nyfiken om hon är dräktig eller inte. Svårt läge.

Har även beteputsat med åkgräsklipparen i Aegirs hage. Killen funderade nog på vad vi höll på med. Vi mockade även i stora lösdriften och halmade på lite. Hästarna älskar när de är nyhalmat.

 

120726

* I går kom svaret på höproverna vi skickade in. Det är från två olika vallar och den äldre vallen hade ett kanonvärde! Bra proteinvärde och inte allt för högt energivärde. Den nyare vallen hade inte lika bra värden, men helt okej. Så det blir att ta från två olika balar när vi ska börja fodra med hösilaget igen så får vi en bra balans och slipper allt med kraftfoder och mineraler att göra. Kan knappast bli bättre! Samt att vi fick det riktigt torrt, så har vi tur kan Perla också äta av samma foder.

Flautas öga har blivit helt bra på bara två dagar. Samt att såren på hästarna läker som de ska. Hittade ett till sår i går men denna gång på Thokkadis. Samma behandling där. Gjorde rent och på med tjärplåster. Nu vill jag inte hitta några mer sår.

120725

* Helt plötsligt är det något med varje häst känns det som. I går när vi gick igenom hästarna så ser jag att Flauta har ett svullet öga. Hennes huva är sönder och förmodligen har det kommit in några flugor och hon har kliat ögat. Blev att stalla in henne och badda ögat, samt att åka till apoteket för att köpa ögonsalva. Fixade och donade i går kväll med henne och satta på ny huva och tvättade upp några till så man kan byta till rena. I morse såg det bra mycket bättre ut. Gjorde rent även nu på morgonen och hoppas det fortsätter åt rätt håll. Tror inte hon har fått in något skräp eller sånt i ögat, utan att det är flugorna som ställt till det. Annars blir det en tripp till veterinären i morgon.

I går var en riktigt hemsk dag med massvis med broms. Länge sedan jag såg så mycket broms. Gick ut och sprayade hästarna i omgångar, samt satt på flugtäcke på Katla. Stoet som är på betäckning och inte har något vindskydd i hagen ställde vi in under dagen. Tror det var uppskattat hos damen. Såg nöjd ut. De andra hästarna som har vindskydd i hagen uttnyttjar det för fullt. Skönt att se. Mycket mockande blir det dock. Men det är det värt. Vem har sagt att man har semester för att hästarna går på bete? Det är mer jobb nu på sommaren med hästarna än vad det är på vintern. 

Såren både på Aegir och Stella ser ut att läka fint också.  

120724

* Är verkligen fundersam på Katla. Hon ser brunstig ut, men är ändå irriterad på Aegir. Det var ju likadant i fjol. Tänker inte riskera något och kanske väljer att hoppa att betäcka henne i år. Perla verkar redan ha kommit i vintervila. Samma sak där. Var ju likadant 2010. Så än så länge är det bara två som är betäckta av våra egna och det kanske bara blir det. Men det som är bra att ingen av dom har brunstat om. Så det ser ju lovande ut. Dock väntar vi på att stoet som är här på betäckning ska komma i brunst. Men än så länge ingen brunst i sikte där heller.

Två småsår hittade jag på Aegir i går. Gjorde rent och sprayade med tjärplåster. I dag hittade jag ett sår på Stellas huvud. Precis ovanför ögat. Gjorde rent även där och på med en ny huva, så inte flugorna kommer åt såret. Hoppas såren läker som det ska. Inte den bästa tiden nu med sår. Fruktansvärt varmt och mycket flugor.

Den nya ihopsatta flocken ser ut att trivas som fiskarna i vattnet tillsammans. Så skönt. Tycker om när det blir några hästar i flocken. Just nu är dom 7 styckna. Alldeles lagomt stor. De har också nu allt bete öppet. Så nu får de beta så länge det räcker till. Sen får vi börja stödfodra.

Skickade även höproverna i går till labbet. Brukar få svar samma vecka, så nu väntar vi med spänning om det är lika bra som jag tror. Hoppas självklart på att köpa så lite kraftfoder/mineraler som möjligt.

120722

* Inte lätt det här med avel. I går brunstade Katla. Stod snällt i boxen bredvid Aegir och ställde upp sig och allt. I dag rykte skorna och för att vara på den säkra sidan kollade vi i dag igen om hon brunstade. Men nej, ingen brunst alls. Har aldrig haft ett sto som brunstat en dag. Har hört om delade brunster, men det känns ju väldigt osäkert att betäcka på en sådan brunst. Får se vad hon gör i kväll alternativ i morgon. Om hon har kommit ur brunsten så snabbt? Eller om brunsten kommer tillbaka.

I dag blev även Frenja och Stella vaccinerade. De skötte sig som vanligt exemplariskt. Veterinären är lika förtjust i Stella nu som hon var sist. Hon gillar verkligen henne. Roligt att höra. Men så är det också en väldigt fin häst. Pappan Hrafnfaxi skötte sig kanon på SM. Läs mer om honom på www.tolt.nu

 

120721

* I dag har vi släppt ihop Kvika, Flauta, Frenja med Perla, Embla, Katla och Thokkadis. Lite skrik och spring blev det, men ändå rätt lugnt. De har ju gått ihop tidigare. Egentligen är det inte den optimala tiden att göra det då det är den kritiska perioden för Kvika och nästan för Flauta också. Men jag tror inte den lilla stressen gör så de resoberar om de nu är dräktiga. Ska se om vi ändå åker och ultraljudar dom eller inte. Man är ju bra nyfiken. Ingen har iallafall brunstat om. Så det är ju positivt. Vi flyttade även om hästarna så Aska, Stella och Heimur fick den mindre lösdriften och de andra den större.

I går kom även ett sto som ska betäckas. Ett trevligt fuxsto som verkar hur snäll som helst. En häst man gillar på en gång. Nu väntar vi på att hon ska komma i brunst. En som kommit i brunst i dag är iallafall Katla. Vi väljer att betäcka henne i morgon då hovis kommer och rycker hennes skor. Känns onödigt att riskera något. Egentligen skulle vi har tagit bort skorna på henne redan förra gången han var här. Men det blev så många hästar den gången, så vi valde att vänta. Nu är det ändå dags för verkning också. Så lika bra att ta två flugor i en smäll.

 

120719

* Så härligt väder det är. Varmt och skönt och det fläktar lite. Men vet egentligen inte vad hästarna tycker. De föredrar nog tidig vår eller vintern. De håller sig i vindskyddet flera timmar varje dag och det är verkligen skönt att det nästan inte är några broms där inne. Så de får vara i fred.

I går hade vi besök av två hästtjejer som ville pyssla och dona lite i stallet. De fick ta in Aska och borsta på henne sedan så putsade de upp alla sadlar och träns. Skönt med lite hjälp i bland. Hoppas de återkommer något. Finns ju hur mycket som helst att göra på en gård. Det man själv tycker är tråkigt tycker de är roligt. Men man vet ju själv hur det var. Var flera timmar i stallet när jag hade chansen och kunde bara mocka, skura hinkar och titta på hästarna. Man var jättenöjd med det. Tänk att man tyckte det var roligt att mocka! I dag tillhör det ju inte direkt favorit sysselsättningen.

120718

* Nu har vi haft finväder i tre dagar och jag vet att en del som haft problem med skördarna äntligen har börjat fått in lite hösilage. Kanske inte blir ett sånt tokigt år ändå. Hoppas det är fint också när det är dags för spannmålen och att vi kan få köpa halm.

I dag är det 22 dagar sedan Katla fölade och snart borde hennes 30 dagars brunst vara här. Är det en bra brunst betäcker vi henne i år också. Fortfarande ingen brunst på Perla, men det känns som det kommer vilken dag som helst. Eller så kommer hon som jag skrivit tidigare inte att brunsta något mer i år.

Just nu är vi inne i en bromsperiod. Knotten är mer frånvarande men herregud vad broms! Har satt flugtäcke på Katla för hon såg besvärad ut. Frågan om Perla också ska få på sig ett flugtäcke. Hon gillar egentligen inte täcken, men man ser att hon är väldigt irriterad på bromsen. Har också switchat om alla hästar och nu åker den sista flaska bromsblocker fram. Tycker den ändå är rätt så effektiv på bromsen. Upp till bevis nu! Tur med bromsen är att det oftast bara är här en kort period. Tack och lov för det.

Aska och Stella är de hästar som är minst besvärade av både knotten och bromsen. Ingen av dom har knappt ett bett. Konstigt det kan vara. Genetiskt? Nu har de också blivit switchade och sprayade med alla möjliga medel i förebyggande syfte. Men frågan är om man ens skulle behöva göra det på dom? Känns i allafall bättre att man gör det man kan göra.

120717

* Tömningen av lösdriften fortsätter. Ett antal kärron till har vi kört till gödselstacken. Sen har vi öppnat upp ytterligare lite bete till Kvika, Flauta och Frenja. Nästa vecka börjar Robert semester och då börjar det större arbeterna hemma på gården. Vi ska göra en till sommarhage och förmodligen släppa ihop Katla, Thokkadis, Embla, Perla med Kvika, Flauta och Frenja. På så sett kan alla ha tillgång till lösdrift och vi tänker i så fall inte stalla någon häst. Hoppas de kommer att trivas tillsammans. Annars är det bara att dela på dom igen.

120714

* I går tog vi ut ett antal kärror med skit ur lösdrifterna. Samma i dag. Mycket jobb när man inte har tagit dom varje vecka som vi annars brukar göra. Nu har vi inte halmat något nytt eftersom vi vill tömma ut de mesta först. Bara lämna bädden och sen halma på nytt. De använder lösdrifterna lika flitigt på sommaren som på vintern. Men det känns inte lika viktigt att ha det nyhalmat och fräscht på sommaren. Men de väljer att ligga både ute och inne ändå. Jag är så orolig att vi inte kommer att få tag i halm i höst/vinter. Därför snålar vi med det vi har för tillfället. Så de har när de verkligen behövs.

Får vi inte tag i halm så får de bli spån. Men de känns mycket mysigare och varmare med halm än med spån. Men finns det inte att få tag i sedan så är det inget att göra. Vi får hålla tummarna nu att vädret vänder. Så att det inte blir någon halmkris i år också.

Har hört att det ser ut att bli kris på hösilageskörden också. Priserna lär stiga i år. Tråkigt då det redan är rätt dyrt att ha hästar. Vi måste också få tag i hö till Perla, då hon inte fungerar på hösilage. Men först ska vi testa vårat nya inplastade foder och se om det fungerar eller inte. Det kanske är tillräckligt torrt för henne? Hoppas att den fungerar för det är skönt att ha foder hemma hela tiden och slippa åka i väg och köpa i omgångar. Vilket det blir om hon måste ha torrhö.

Öppnade även upp den största sommarhagen i går till Katla, Thokkadis, Perla och Embla. Gräset är så högt så man knappt ser fölen i hagen.

Behöver väl knappt nämna att inget sto är i brunst.

120713

* Äntligen har man ringt veterinären. Hon vet sista datumet och skulle komma innan det. Så nu hoppas vi att det blir vaccinerat innan det datumet också.

Ingen brunst på Kvika i går kväll heller. Nu tänker vi inte titta varje dag längre på henne utan tar varannan eller var tredje. Nästa att titta om hon brunstar om är ju Flauta och det är inte förrens nästa helg  Sen väntar vi ju på brunsten på både Perla och Katla. Jag kan tänka mig att Perla snart kommer att börja brunsta.

I går hade vi även en stoägare som var här och kollade på Aegir och hans avkommor. Hon kommer att komma med ett sto. Trevligt med en till häst på gården. Den som kommer vara gladast är Aegir. Han har en hel del jobb i sommar och han trivs som fiskarna i vattnet. Tyvärr är det just för tillfället lite för lugnt. Sen väntar vi även på två ston till som ska komma. Men ägaren till dom stona håller på att kolla brunsterna på stona. Så har killen tur blir det många ston på en gång. Men jag tror inte han klagar.

120712

* Inte mycket gjort i går hemma på gården då jag större av dagen var hos en vän som fått ett föl under dagen. Ingen brunst i sikte på Kvika och nu känns det som hon borde ha tagit sig. Blir ändå att titta några dagar till, men det känns väldigt lovande!

Måste även ringa veterinären och se om de kan komma ut och vaccinera Frenja och Stella. Har tänkt att ringa hela veckan, men det kommer alltid något emellan. Men i dag ska jag prova att få tag i henne i allafall. Har bara en vecka på mig sedan är man sent ute, och har absolut ingen lust att vaccinera om.

120710

* Ingen brunst på Kvika i går kväll eller nu på f.m. Känns mer  och mer lovande för varje dag som går.                          I går öppnade vi upp ytterligare bete till Kvika, Flauta och Frenja. Trodde inte vi skulle ha bete så det räcker i år, men nu tror jag faktist att vi kommer att ha det. Vi har fortfarande inte öppnat upp den största sommarhagen på baksidan stallet och där är det hur mycket mat som helst. Tyvärr kommer de gå ner en hel del när vi väl öppnar upp då gräset är över 1 meter. Men inte mycket att göra för jag vill att de ska äta upp det som finns i den hagen som är öppen också. Sen har vi en plätt som vi inte har hägnat in ännu. Får se om det behövs. Inte roligt fixa hagar när gräset är över 1 meter. Först måste det i så fall slås där tråden ska fram.

Har även fixat i ena lösdriften i dag. Mockat ur några kärror. En hel del lär det bli innan vi halmar på nytt inför hösten.

Hoppas vi får tag i lika fin halm i år som i fjol. Frågan är om det kommer att finnas halm att få tag i. Vädret måste stabilisera sig först. Än så länge är inte det dags att skörda, men vi är inte allt för långt borta. Här i norrland är det i stort omöjligt att få tag i halm. Utan man får beställa genom bönderna som tar och betäller neröver landet. Visst finns det någon som tar halm här också. Men de är inte många.

120709

* På väderfronten ser det inte allt för lovande ut nu. Regn, regn och regn. Ändå har vi här uppe i norr tur jämfört med tex småland där det inte verkar finnas något stopp alls. Översvämningar i mängder och man undrar hur det går med skördarna neröver landet. 

I dag blir Thokkadis 2 veckor och Embla 6 veckor. Tiden verkligen springer iväg. Det är så roligt att se de små ute i hagen. Thokkadis har hur mycket energi som helst. I bland tror jag hon inte vet vad hon ska gör av den. Kan stå och hoppa rakt upp och ner och sen springa i en evighet fram och tillbaka i hagen och i bland runt runt. Embla är lite lugnare även om hon också får sina ryck. Så är det inget jämfört med Thokkadis.

Kollade Kvika i morse och inte någon brunst där. Hoppas inte se någon brunst när jag kollar henne bredvid Aegir senare i kväll heller. Hon är svår att se brunst på och visar i stort sett det bara när man ställer henne bredvid hingst. Det man oftast märker på henne är att det ändrar färg i vulvan. Men inte allt för stor skillnad så det gäller att veta hur hon i vanliga fall ser ut. Men ställs hon bredvid hingst så ställer hon upp sig och visar tydlig brunst. Så det är tur man har hingst hemma, annars är det svårt att se på henne. Vi tar in stona och ställer det i en box bredvid Aegir för att kolla. Tycker det är det enklaste sättet att se på.

 

 

120708

Ingen brunst på Flauta i går och inte i dag heller. Så nu är hon klar och vi håller tummarna att hon inte brunstar om. Vi kollade även Kvika i dag och ingen brunst där heller. Så nu har Aegir det lite för lugnt. Inget sto i brunst. Har även kollar Perla men inget där heller.

I dag har vi mockat ut Katlas halmbädd. Så nu får de spån. Egentligen skulle vi kunna släppa ut de dygnet runt på bete, men de är så nöjda att få komma in och bort från knotten. De är mycket knott i år. Så vi får helt enkelt ta det extra jobbet. Huvudsaken hästarna får det så bra som möjligt. Är de nöjda är vi nöjda.

 

120707

* Puhu! I går pressades vårat hösilage. Det har nu legat sedan i onsdags och såg kanonfint ut. Prover är tagna och ska skickas på söndag. Hoppas på lika bra värden som vi brukar ha. Det här är den värsta tiden när man tar eget foder. Så nu när det är klart kan man äntligen njuta av sommaren.

Flauta var fortfarande i brunst i går så hon betäcktes. Vi kollade även Kvika som faktist skulle komma i brunst i går och inte i dag. Men hon visar inget, vilket är bra. Blir att kolla henne flera dagar. Hoppas hon har tagit sig.

Vi släppte ihop Perla och Embla med Katla och Thokkadis. De har gått bra. Hade kameran framme så fick några bra bilder.

 

Embla snart 6 veckor

 

Thokkadis snart 2 veckor

Behöver jag säga att man är väldigt nöjd och stolt över årets föl? De ser riktigt fina ut och rör sig bra.

120705

Vilket väder det är i dag. Stekande sol och varmt. Riktig sommarvärme. Nu borde hästarna känna sommarkänslor. Flauta är i allafall i högbrunst och skriker efter Aegir. Så i kväll blir det åter igen ett språng. Både hon och Aegir sköter sig perfekt.

I går fixade vi i ena hagen som är nerbetad. Drog bort sånt där ogräs som jag aldrig kommer i håg vad det heter. Men sprider sig som bara den om det får vara kvar. Så allt det ogräset plockade vi bort och sedan körde vi våran betesputs på det som hästarna lämnat. Våran betesputs är för närvarande en åkgräsklippare. Men det fungerar det med. Nu är den hagen stängd så nu får de äta upp det som finns att äta i den andra hagen. Sen får vi alltingen utöka den hagen eller flytta som på baksidan där det finns hur mycket bete som helst just nu. 

120704

* Nu har hon fått en namn. Den lilla musblacka tjejen som kallas fölis i snart 1,5 vecka ska få heta Thokkadis från Vattjom. Thokkadis betyder skönhetetns gudinna vilket passar henne jättebra. Hon är verkligen bra söt. Hon har mest galopperat sedan hon var liten, men nu väljer hon även trav emellanåt och lite tölt. Tror hon är fyrgångare. I helgen ska kameran åter fram för att ta några bilder på både henne och resten av "småhästarna".

I går betäcktes Flauta igen. I dag är hon ännu mera brunstig så i kväll blir det ett till språng. 

Har hört med flera som har hingststation att det är ett otroligt svårt år i år. Många ston kommer inte i brunst. Så nu är jag glad att två har brunstat i allafall. Perlas brunst är dock som bortblåst, men tror hon kommer att komma igång snart. Annars väljer vi att inte betäcka henne i år. När hon fick sitt föl 2010 så kom hon i vintervila jättetidigt. Kanske hon har gjort det även i år. Då är det nog meningen att hon ska gå tom i år.

Katla har ju redan fölbrunstat så henne blir nästa brunst 30 dagars brunsten vilket borde komma riktigt tidigt eftersom fölbrunsten var tidig. I helgen blir det intressant att se om Kvika brunstar om eller inte. Egentligen skulle vi kunna åka med henne på kliniken och kolla dräktigheten där. Men Kvika har aldrig gillat att åka släp och det känns bara onödigt att ta henne till klinik. Brunstar hon om får vi fundera på åka till kliniken. Men annars får vi helt enkelt hålla tummarna att hon tagit sig. Blir väl att ta ett blodprov framöver, men då missar vi chansen till ombetäckning. Men i bland är man bekväm. Som det känns nu väljer vi att vara bekväma.

120703

* I går var Flauta riktigt brunstig och vi valde att betäcka henne. Nu betäcker vi varje dag fram tills det att hon brunstat klart.

Hoppas även få vallarna slagna i kväll. Men skurarna som kom i går har ställt till det riktigt för de som fick det nerslaget i går eller i söndags. Nu måste gräset vändas också, och det betyder att de som redan fått de nerslaget måste gå före. Så det blir nog bara att vänta och hålla tummarna hårt att vi annars får de nerslaget på onsdag morgon. Annars blir det helt enkelt för sent den här gången. Så jobbigt när man inte har maskiner själv. Men att köpa in är inte ens att tänka på. Får även se hur det blir framöver med lägdorna. Om vi istället väljer att ha hästarna där på bete och köper balar eller om vi fortsätter ta eget hösilage.

 

 

120702

* Vi hoppade att betäcka Flauta igår. Hon är bara i början på brunsten så ingen brådska. Men är hon mer brunstig i dag så kör vi.

Vi har äntligen hunnit slagit klart runt hagarna så nu ska vi bara koppla på strömmen och öppna upp lite mer hagar så hästarna får ännu mera att äta. Avmaskade har de även blivit innan de släpps i stora sommarhagarna.

Båda fölen växer så det knakar. Tyvärr har inte Katlas föl fått något namn ännu. Det är verkligen dags att hitta ett passande namn snart. Kan inte heta fölis hur länge som helst.

I dag ville vi också få vallarna slagna, men tyvärr som varje gång har de inte tid just nu. Tur i oturen för det har kommit några rejäla skurar i dag. Hoppas på att få slaget i morgon eftermiddag. Eller tidigt på onsdag. Annars får de vänta tills nästa uppehåll (om det blir något) innan det slås. Det är alltid en jobbig tid innan balarna är plastade.

120630

* Nu brunstar även Flauta, så i morgon börjar vi betäcka henne.

120629

* I dag har Katla kommit i fölbrunst. Alltid bra att ett sto brunstar så kanske fler kommer efter. Fortfarande ingen brunst på Perla eller Flauta. Men vädret är inte rikitgt på våran sida heller. Tempraturer på 5 grader på nätterna tror jag ställer till det. Nej värme vill vi ha så det blir lite sommarkänslor här och stona börjar att brunsta.

Till nästa helg är planerna att släppa ihop Perla, Embla, Katla och fölis. Så härligt nu när det blev två föl på gården. En lekkamrat är alltid nyttigt att ha. De ska få gå på den större delen av sommarhagen på baksidan. Det gräset har växt otroligt bra och egentligen redan för högt så de lär gå ner en hel del. Kanske blir det att vi släpper ihop Kvika, Flauta och Frenja också. Ställer de först i en hage bredvid så får vi se hur det blir.

 

120627

* Är så lycklig att allt har gått så bra med årets föl. Kanske blir man hemmablind och väldigt inne på sina egna. Men jag är supernöjd med båda. Är så nöjd vad Aegir har lämnat för något. Förra årets avkomma efter Aegir och under Kvika är lugnet själv och är en jättetrevlig individ. Hoppas verkligen stona tar sig i år så vi får några föl även nästa år.

Det är lugnt på brunstfronten. Väntar på både Perla och Flauta, men konstigt nog ingen brunst på någon av dom. Perla borde vara i brunst nu och vi har kollat henne i flera dagar. Men inget där. Tur vi inte har någon brådska. För mig gör det inget om det blir föl senare på säsongen. I fjol fick vi föl i augusti och det var inga som helst problem. Bara de små har en bra lösdrift och kan söka skydd om vädret inte har sina bästa dagar.

Det tråkiga med just avel är att man inte kan behålla alla och vi måste sälja i väg ett eller två föl/unghästar. Så snart måste jag angegera mig lite mer i att annonsera. Det finns alltid en baksida med allt. Men huvudsaken man hittar en ny ägare som det känns bra med. De hästar jag sålt hittills har alla fått det så bra de kan. Så det känns skönt. Men jag har också varit väldigt petig och inte sålt om det inte har känns bra.

Bjuder på en bild på Embla som snart blir en månad.

120626

* I går kom överraskningen i Vattjom. I fjol skulle vi betäcka Katla med Aegir men trots att hon var brunstig sparkade hon i från. Så vi skyndade oss att sära på dom innan någon blev skadad. Jag var själv medans Robert gick och fodrade i en annan hage. Sprang runt stallet för att hämta honom, sen särade vi hästarna åt. Vi var 100 på att ingen betäckning hade ägt rum. Vi väntade på Katlas nästa brunst vilket blev väldigt dålig så vi gjorde inte ens något fler försök. Hon hade redan på våren varit strulig med brunst och släppt pälsen väldigt sent. Så vi hoppade helt enkelt förra säsongen med att försöka få henne dräktig.

Men eftersom hon haft dåliga brunster och för att vara 100 på att inget språng gjordes åkte vi på kliniken för att kolla dräktighet. Vi åkte så sent som i 50 dygnet från ihop släppet. Men veterinären kunde där intyga det vi redan förstod. Hon var tom. Men fick reda på att hon hade en äggstock som inte var så aktiv. Trodde det var förklaringen till hennes dåliga brunster. 

Vi började under hösten sätta igång Katla. Hon har redan sedan vi köpte henne varit väldigt rund om magen och trots hon stod på bantning redan i fjol så har magen aldrig försvunnit på henne. En del ston som fått många föl får ju en droppformad mage. Sedan är hon en häst som är av den grövre typen.

Vi har hela vintern och våren sagt att Katla ser dräktig ut. Men eftersom hon i stort sett har gjort det sedan vi köpte henne så var det inget konstigt med det. Hon var ju dessutom kollad hos veterinären och konstaterad tom.

Men när Perla fick sitt föl så började Katla så smått fylla juvrerna. Men eftersom vi har ett sto sedan förut som blir skendräktig så är inte heller det konstigt. Men för att vara mer eller mindre på den säkra sidan så ställde vi av henne för en månad sedan. Hon har ju ridits sedan i våras och var i bra kondis.

Ringde veterinären och villa ha henne kollad om hon var dräktig eller inte. Men de kunde inte garantera att de kunde känna något och till kliniken vill man inte ta ett ev högdräktigt sto. Blodprov var heller inte aktuellt för det kan man inte kolla så sent in i dräktigheten. Så tiden fick väl helt enkelt utvisa hur det blev.

Så för ca en vecka sedan så fanns alla tecken där på att hon trots allt var dräktig. Hon har fullt juvrerna till och från. Men när mjölken gick från gul/vattnig till vit grumlig så var vi nästan övertygade att det fanns ett föl där. Hon hade dessutom börjat att släppa bäckenbanden och vulvan var avlång och ändrat form. För två veckor sedan installerade vi kameran för att börja spana hur hon betedde sig i boxen. Sista dagarna har hon sparkat på magen och i förrgår fanns alla tecken där. Fyllda spenar, vit mjölk, vaxproppar, släppta bäckenband, ändrad magform. Jag var helt övertygad att hon skulle föla. Ställde klockan var 5 minut hela natten. Klockan 1 gick något sönder så kameran fungerade inte. Så fick helt enkelt flytta ut till stallet. Men inget föl kom då och hon släpptes ut i hagen igen.

Men hon bara vandrade och vandrade i hagen från klockan 5:30 tills 15:00. Vågade inte åka hemifrån utefall det skulle komma föl. Från 15:00 stod hon vid grinden och ville in. Vid 16:00 kom min moster hem som fick agera hästvakt medans jag åkte och fixade kameran så man kunde övervaka innefrån. Tog in Katla så tidigt som 17:30 och kameran fungerade igen. Gick in och började fixa med maten och hade span på henne hela tiden i monitorn. Ganska så snart förstod jag att hon inte skulle dröja allt för länga med att föla. Hon vandrade i boxan. Åt någon tugga hö, krafsade lite med hoven. Sen så la hon sig ner. Så ut i stallet. Där gick vattnet och sedan så kom det vi trots allt hade hoppas på. Ett litet föl! Allt har gått enligt skolboken. Att vi sedan fick ett stoföl och dessutom musblack gjorde ju saken till en ren dröm. Som ni kanske har läst tidigare så är jag väldigt mycket emot färgavel, men visst är det roligt med någon annorlunda färg och vi avlar ju inte efter färg utan lyckades helt enkelt få en musblack. Så nu återstår bara att hitta ett passande namn till tjejen.

Nu blev det ett långt inlägg. Bjuder på en bild på Vattjoms nyaste medlem.

 

 

 

120623

* I dag står slagning runt hagarna på schemat så vi fortsätter ha bra ström. Sen ska vi kolla brunst på både Perla och Flauta. Perla borde vara på gång och Flauta har vi inte riktigt koll på längre. Hon verkar ha sin egen rytm. Det blir att kolla henne varje dag nu för att se när hon brunstar. Hon som annars är det stoet som absolut är enklast att se brunst på. Eller rättare sagt höra för hon går runt och småpiper och betäcker i bland andra ston.

Vi har velat fram och tillbaka hur vi ska göra med Aska om hon ska betäckas eller inte. Mén nu är det beslutat 100 att hon inte kommer att betäckas det här året. Hon är under igångsättning och förmodligen blir hon det enda stoet som inte blir betäckt i år. Så då finns det garanterat en ridhäst. Sen är det ju inte säkert att alla stona tar sig. Tiden får ju utvisa hur det blir. Men självklart hoppas vi på några häärliga små föl nästa år.

På tal om föl så har Embla vuxit på sig rejält. Måste ta fram kameran och ta några bilder. På måndag blir hon 4 veckor och får skämmas att inte kameran har varit framme fler gånger. Måste få lite springbilder på henne.  Samma gäller Stella. Den tjejen har gångarterna och exteriören och nu är det dags att få det på bild också. Lättare att sälja häst om man har bra bilder!

På tal om att sälja häst så tycker jag islandshästaveln har blivit alldeles för fokuserad på färg. Men kan se föl ligger ute för en hyffsad summa. Fölet har en häftig färg, men en stam som inte är allt för imponerande. I bland efter hingstar som inte ens kommit i närheten av 1:a klass bedömningar och till och med hingstar som inte ens har kommit upp i 2:a klass bedömningar på ridegenskaper.  Dessa föl säljs. På vad egentligen? 99 procent säljs de på färgen. Riktigt tråkigt tycker jag. Visst är det roligt med islandshästens alla färger, men till vilket pris? Ser flera annonser från samma personer som bara är inne på att avla färg. Nä det känns inte seriöst längre. Vi tänker satsa på att betäcka stona detta år. Men det känns som marknaden är alldeles för mättad för tillfället och det är helt enkelt för svårt att sälja hästar efter trevligt stammade ston och en mycket trevlig hingst, men med en tråkig färg. Så som det känns nu så blir det här vårat sista år med hingststation. Hur det till hösten blir med Aegir får även tiden utvisa. Vill så gärna har kvar han. Men vill samtidigt att han ska få betäcka ston nästa år. Så kanske lånas han ut, eller säljs? Eller helt enkelt bara får vara kvar som gårdshäst eller om det mot förmodan blir hingststation här nästa år.

 

 

 

 

120622

* Glad Midsommar önskar vi våra läsare!

I dag var Kvika inte brunstig så nu håller vi tummarna på att hon har tagit sig. Vi har i dag switschat lite hästar igen och hoppas knotten och bomsen håller sig borta. Flugspray har vi på dom varenda dag. Men vet egentligen inte hur mycket det hjälper.

I dag får hästarna lite extra gott. Båda äpplen och morötter är inhandlade.

120621

* Kvika är fortfarande brunstig så hon har åter igen blivit betäckt.

 

120620

* Hmm Flauta är inte i brunst. Jätteskumt. Får väl se hur det blir med henne. Kvika blev i allafall betäckt i dag igen. Får se om hon brunstar i morgon eller inte. Hoppas inte så man kan börja nedräkningen med att kolla om det har tagit sig eller inte.

I helgen ska vi slå runt stora sommarhagarna och sätta på strömmen dit så vi kan släppa alla hästarna på mer eller mindre gräs. Blir åter igen att möblera om lite i hagarna så de som ska ha mycket bete får den nya hagen och de som ska ha magert få gå på den hagen som är delvis nerbetad och inte är allt för mycket gräs i. De kommer också att fodras med hö. Även om det är fullt med mat i hagen så har jag märkt att de gärna tuggar lite hö också.

Alltid mycket fixande och donandes innan allt är klart. Men bra med det när det väl är det.

Det händer lite andra intressanta grejer på gården. Men mer kommer om det. Tiden får utvisa hur det blir nämligen.

Hrafnfaxi, Stella pappa kommer i sommar att få Elit för sina avkommor. Är inte förvånad. Stella är ett fint exempel på vad han lämnar. Hon är ett stort framtidslöfte och jag hoppas vi kan ta henne till någon unghästmönstring framöver. Synd det inte är något i närheten av Sundsvall.

120619

* I dag har det varit riktigt blåsväder och jag tror hästarna njuter. Inte ett knott så långt ögat kan nå. Skönt med sådan dagar ibland. Inte för oss tvåbenta kanske men för hästarna.

I dag betäckte vi bara Kvika. Hon har en riktigt bra brunst och det känns väldigt lovande.

120618

* Då var även Flauta brunstig. Vi hoppar dock med att betäcka henne i dag och betäcker bara Kvika. I morgon så kör vi båda stona.

 

120616

* Ja då var Kvika brunstig och betäckt. Kvika brukar vara ganska svår att se brunster på men nu gick det knappt att leda henne till stallet utan hon var tvungen att ställa upp sig och pinka på vägen. Sen var det mer eller mindre skvättningar hela vägen när hon gick. Hoppas min gammeldam kommer att ta sig. Hon är ju trots allt 21 år. Men det är absolut inget man kan tro om henne. Lika fräsch nu som för 7 år sedan.

Blev lite förvånad att Kvika brunstar men inte Flauta. Men om inte jag minns fel hade hon längre intervaller mellan sina brunster när vi betäckte henne 2010. Måste titta tillbaka i almanackan. Men tror hon kommer att börja brunsta nu när Kvika har kommit igång.

Aegir skulle nog gärna se att både brunstar så han får jobba lite. Nu går han bara fram och tillbaka i sin hage och vill ha mer. Hoppas han lugnar ner sig snart. Framöver kommer även två till ston. Det är Aegirs förra ägares som kommer med stona som han ska betäcka. Hon ska nu kolla in deras brunster och när hon har koll på det kommer dom. Så det blir mer jobb för killen. Även Perla ska ju betäckas om, men allt hänger på hur hennes brunst är. Hon borde kanske börja brunsta till nästa helg. 

120615

* Ingen brunst i sikte ännu. Men kommer den ena att börja brunsta kommer den andra säkerligen efter. Blir att ställe Aegir bredvid stona en stund så får vi se vad som händer.

På fölfronten har vi en tjej som växer så det knakar. Pigg och väldig självständig på så kort stund. Springer fortfarande mest i tölt, galopp och pass. Men några travsteg kommer då och då. Snart kommer vi öppna upp till halva riktiga betet och då lär hon få ännu mera yta och springa på. Finns nästan inget stopp i henne.

120612

* Nu väntar vi bara på att stona ska komma i brunst så vi kan börja betäcka. Flauta borde komma i brunst vilken dag som helst så hon står först på tur. Sen borde Kvika också komma i brunst innan helgen. Om Perla har en bra 30 dagars brunst betäcker vi även om henne med Aegir. Årets resultat Embla har allt man kan önska sig. Så får helt enkelt hoppas på en till Embla.

 

120610

* Ser ut som Emblas mage är helt bra redan. Gick över väldigt fort. Riktigt skönt!

Stona gillar den nya hagen och lösdriften. Hittade alla tre inne vilandes i dag. Även Aegir har använt sin nya. Så jag tror det här har löst sig riktigt bra. Gillar att hästarna har en lösdrift även på sommaren. Så de kommer unden knotten.

Embla fortsätter att charma alla. Hon har redan blivit lite självständig och går gärna ut på egna äventyr en bit bort från Perla. Men har alltid koll vart mamma är. Hon visar mest tölt, pass och galopp i hagen för tillfället. Det är mycket spring och mycket tölt i denna lilla tjej med sina långa ben.

120609

* Redan i morse såg man att det var mycket bättre med Emblas mage. Inte helt perfekt, men bra mycket bättre. Blir att göra rent i kväll när de ska in och se hur det ser ut i morgon. Hoppas det har gett med sig helt då.

I dag har vi även öppnat upp lite mer av beteshagen till Perla och Embla. Vi öppnar lite i taget för det är bättre gräset får växa på sig. Vi bytte även hage på Kvika, Flauta och Frenja. De fick ta Aegirs hage och han fick ta deras. Det börjar bli dåligt med gräs till tre hästar i den och i Aegirs hage finns massvis. Hoppas han kommer att trivas även i nya hagen. Han älskar ju sin lösdrift och står där flera timmar per dag. Trivs han inte i den nya så flyttar vi helt enkelt tillbaka han. De finns andra hagar att välja på till de andra hästarna.

Vi har även spenderat denna underbart fina dag till att slå runt hagarna där gräset börjat att växa på tråden. De är inte klart överallt, men inte mycket kvar. Såg även att Aegir fick sig en stöt i dag. Inte tror jag han kommer råka komma åt tråden något mer på ett tag. Först backade han, sen stegrade han sig och sedan fick han något frispel. Gjorde nog ont på mulen. Kollade med mätaren igen och det låg på drygt 6000 volt. Skönt med mycket ström i hagarna.

 

120608

* När vi hämtade in Perla och Embla så såg vi att Embla var dålig i magen. Svansen och baken var alldeles kletig och det blev till att rengöra. Åkte iväg på affären och köpte morotspuré och vasselin. Så nu har hon fått en kur och insmörjning. Hoppas hon blir bättre tills i morgon. Det är aldrig roligt när de små inte mår som de ska. Men allmäntillståndet är bra och hon är lika vild som vanligt. Men det kan gå snabbt utför för de små så det gäller att hålla ett vakande öga på henne. Tur man är ledig några dagar så man kan ha stenkoll.

120607

* I kväll har vi fixat så kvika, Flauta och Frenja har en egen skjul att gå in i. Det är inte så stort och skulle nog inte godkännas för tre hästar på lösdrift. Men att ha det på sommaren duger gott och väl. De tre stona kommer så bra överrens och det är nog en förutsättning när skjulet inte är så stort. De har redan invigt det och alla tre stod inne. Kanske blir det Aegirs nya lösdrift? Han går ju ensam så för han är det tillräckligt stort. Nackdelen som jag skrivit om förut är att han hamnar en bit i från de andra hästarna. Men samtidigt går det att göra om lite så de andra hamnar närmare. Vill ju inte att killen ska känna sig ensam. Även fast han är hingst måste han få kontakt med de andra.

 

120605

* Bjuder på en bild på Embla. En liten tjej som är bland det busigaste jag sett. Hon kommer förmodligen vara till salu, då vi tyvärr inte kan behålla alla. Men som vanligt är det alltid extremt svårt att sälja sina hästar, så det kanske slutar med att hon får vara kvar trots allt. Visar alla fem gångarterna och vi ser lovande på hennes framtid. Kommer bli en smäcker tjej med lååånga ben. Har en beräknad blup på 108,5.  Om intresse finns redan nu för denna lilla underbara varelse så är det bara att maila.

Även Stella har vi satt ut på annons. Men det är extremt jobbigt att sälja sina uppfödningar. Men det är helt ohållbart att behålla alla. Även denna tjej är ett lovande sto. Hon har en blup på 110 och är en stor och väldigt smäcker tjej. Har aldrig fått så mycket lovord om någon häst som man har fått om henne. Hon säljs till någon som vill satsa på att bedömma henne framöver. Ska se om vi kan få några bra bilder på henne.

 

 

 

120603

* Nu har vi bestämt namn på fölis. Det blir Embla från Vattjom. Hon ser verkligen ut som en Embla. Passar henne som handen i handsken.

Tyvärr har helgen bjudit på massvis med regn. 31mm under dagen i går och 16 mm under natten. Inte roligt nu och mycket extrajobb då vi fått stalla in frysna hästar så de får torka. I går var det 2 grader på morgonen och regn på det. Hästarna som har ligghallen har klarat sig fint, då de har bra skydd. Men de som står i hagar utan vindskydd har fått kommit in under natten. Blir att stalla upp även i natt för regnet ser ut att hålla i sig.

Embla har fått gått ut när det har varit uppehåll och stått ute en stund när det har regnat. Men hon börjar lätt att frysa, så hon och Perla har fått stallas in tidigare. Tråkigt, men vill inte riskera ett sjukt föl. Nackdelen med "tidiga" föl. Men det är helt omöjligt att veta vilket väder det ska vara från år till år. Vi hoppas självklart det vänder snart. Men man får se fördelarna också. Inte ett mygg eller knott ute.

 

 

120601

Nu är vi inne i juni och det kan man inte tro. Vill så gärna ha värme och sol nu. Vi blev lite bortskämda några dagar förra vecka och helgen som var när det var väldigt varmt och skönt ute. Men i morse var det frost och kallt. I helgen väntar dessutom mest bara regn. När ska sommaren komma?

 

120530

* Vilken underbar liten varelse detta lilla stoföl är. Man blir så glad när man ser henne springa runt i hagen. Hon är en femgångare som växlar mellan alla gångarterna. Perla har tagit allt med ro. Vi har till och med att valt att stalla in henne på nätterna då hon verkar tycka det är skönt att slippa alla knotten och myggen. Sen tycker hon nog det är skönt att inte hålla koll på fölis på samma sätt som hon gör i hagen. Man blir så förvånad att en häst kan ändra sig så mycket på kort tid. Vi har även tempat Perla då efterbörden dröjde lite. Än så länge ser det bra ut och vi hoppas det håller i sig.

 

120528

* I morse kom det vi väntat på. Perlas föl.

Redan i går under dagen kunde man se hur mjölken ändrade färg från lättmjölk till råmjölk. Juvrera var fyllda redan under dagen och spenorna också. Bäckenbanden var släppte och Perla var redo! Det som förvånade mig mest var att hon stod vid grinden i stort sett hela dagen. Hon såg inte riktigt nöjd ut och mycket knott var det ute. Så jag testade med att ta in henne och Katla och hon var genast nöjd. Jag som hela tiden har varit inställd på att hon ska föla ute, då hon inte trivs inomhus. Så fel man kan ha. Så i går kväll fick man halma upp boxen och installerar kameran. Gick och la mig vid 23:30 och ställde klockan varje 5:e minut. Kändes som hon skulle föla ganska så omgående. Men så fel man hade även där. Hon drog ut på det till 4:40. 5 minuter kvar innan väckarklockan skulle ringa för uppstigning.

Fölningen var inte så enkel som de har varit med de andra stona. Fölet låg med benet över huvudet och vi fick hjälpa fölet ut i värkarna. Men allt gick bra och ut kom ett underbart fint tecknat stoföl med långa ben. Tyvärr dröjde efterbörden ett bra tag och vi tvungen att sära på Perla och fölet för att Perla skulle bli nervös, så att livmoderna drar ihop sig. På de femte försöket släppte äntligen efterbörden. Dock var det efter drygt fyra timmar och just islandshästar är lite extra känsliga med att ha kvar efterbörden. Så nu är det tempning som gäller minst två gånger per dag.

Fölet som ännu inte fått något namn rör sig mest i tölt och galopp men visade även några travsteg. Ska bli intressant att följa denna lilla underbara varelse.

120527

* I går kväll var Perlas juver i stort sett fyllda och spenorna halvt fyllda. Inga vaxproppar i sikte. Men ställde klockan varje timme i natt. Inget föl dock. Hon har inte legat ner på två- tre dagar vilket hon annars alltid gör någon timme per dag.

I morse var mjölken vit, som lättmjölk så nu närmar det sig i allafall. Hon har också ätit mindre hö än vanligt. Kraftfodret går dock ner. Får se hur länge till hon tänkt att gå. Tycker också magen har ändrat form. I dag är hon inne på dygn 328.

Vi har börjat med att släppt Aegir halva dagen i en gräshage. Även Kvika, Flauta och Frenja går på gräs.

Aska som är lite känslig går kvar med Stella i lösdriftshagen. Hon får dock äta gräs, men i lite lugnare takt. Vi öppnar upp en gräshage lite i taget. Alldeles perfekt för att vänja in sig. Kanske lite väl sakta tycker hon, men skönt att ta det extra försiktigt med just en känslig häst.

 

120526

* Trött efter att ha klivit upp varje timme i natt. Även om jag inte trodde det skulle komma ett föl i natt så tar man det säkra före de osäkra. Var och nattade hästarna 22:30 och då hade Perla mjölk i spenorna. Dock inte vaxproppar, men det kan gå fort. Vill helst inte missa fölningen. Nackdelen med att föla ute är att man har mindre koll på något sett. Lättare att ha hästarna på stall med en kamera som vi brukar ha. Då ser man hästarnas rutiner och man ser när de avviker från de normala. Samt att det är lättare att titta i en monitor än springa upp och titta med kikare i hagen.

Men som jag skrivit tidigare är Perla en häst som inte trivs inne. Utan de absolut bästa för henne är att föla ute. Man få helt enkelt gissa sig till vad man tror är bäst för varje individ. Största önskan just nu är att hon väljer att föla i kväll. Men sån tur har man väl inte.

För övrigt så brunstar Kvika fortfarande men Flauta är färdigbrunstad. Det är behändigt med ett sto som beter sig som en hingst när andra ston brunstar.

120525

* Dygn 326 på Perla och juvrerna är lite större. Dock finns det fortfarande plats kvar. Mjölken är som vatten, men bäckenbanden börjar att ge med sig  Så jag hoppas inte hon håller sig allt för länge till.  Blir att kliva upp i natt för att kolla. Även om jag inte tror det är så nära.

120523

* Vaknade av två ston som piper och Flauta har fullt upp med att betäcka Kvika. Båda är nu i brunst. Skönt! Hoppas de är lite mer tyst för annars börjar nog grannarna fundera på vad som händer på gården.

120521

* Flauta är i riktig högbrunst redan. Piper efter Aegir och småpinkar flera gånger fast de är en bra bit från varandra. Nu vill jag att tiden ska gå så vi kan börja betäcka.

 Annars har det var en lugn dag. Hästarna har fått ätit gräs några timmar och vädret har varit fantastiskt. Det har torkat massvis i hagarna och är solen framme i morgon kommer det vara torrt igen.

Perlas juver går åt rätt håll. Lite mer fyllda i dag än i går, men fortfarande plats kvar.

120520

Tack och lov kom det inga stora mängder regn i dag. Så nu kanske hagarna kan torka till ordentligt och gräset växa på sig.

Vi har flyttat hästar fram och tillbaka i dag också så alla får någon timme gräsätning per dag. Det är verkligen uppskattat av hästarna. De njuter i fulla drag.

Flauta har även kommit i brunst och hon är nog den lättaste av våra ston att se brunst på. Hon ställde upp sig på en gång och småpiper. Nu kommer vi inte betäcka på den här brunsten, men skönt att veta vart hon är.

Juvrerna är fortfarande rätt stora på Perla, men det finns gott om plats kvar. Dygn 321 i dag.

 

 120519

En underbar dag med sol. Härligt!

Vi har idag fixat klart hagen och fixat ström till den. Med ett endaste jordspett och ett sämre aggregat så är det lite drygt 6000 volt i tråden. Tror det räcker för att hålla hästarna innanför. Hästarna har redan fått invigt hagen, men de har bara fått stått några timmar var för att vänja sig vid gräset.

Vi har även duschat och switchat både Kvika och Flauta i dag. Så nu är sommaren inte allt för långt borta. Är det bra väder i morgon så blir det två hästar till som får duscha och bli switchade. Just nu visar väderleken regn, men får hoppas de har fel.

Perlas juver var i morse betydligt större än i går. Men har under dagen gått ner. Långtidsprognosen visar faktist bra väder framöver, med undantag för morgondagen. Så med en bra vädervecka tror jag det finns en chans att vi kanske får ett föl lagomt till nästa helg. Vi får se hur det utvecklar sig.

 

120518

Suck! Nu får det ta att sluta regna! Jag vill ha värme och sol. Tack och lov så är inte Perla riktigt beräknad ännu. I dag är hon i dygn 319. Nedräkningen har börjat på allvar. Men jag hoppas självklart hon håller sig tills vädret är stabilare. Hagen som är på baksidan huset kommer bli klar i helgen, om inte vädrets makter vill annat. Stolparna är nere och det  som saknas är tråd och ström. Men vill helst inte fixa med det i regnet, så det är därför jag har beställt sol tills i helgen.  

Aegir han bara väntar på att betäckningssäsongen ska börja. Vi kommer inte att börja att betäcka förens tidigast i mitten på juni och förmodligen lite senare ändå. Så han får gott vänta lite till.

Det perfekta tiden för föl tycker jag är mitten på juni. Men samtidigt vågar man inte vänta med att betäcka sent om stona inte tar på första försöket. Vi har dessutom många äldre ston, samt en äldre hingst. Så vi slåss i underläge. Aegir har ju haft 100 procent dräktighet de senaste åren, så fertil är han. Men man vet aldrig om simmarna börja trappa ner och när. Men först och främst hänger det på bra brunster.

 

 

120514

* Då var sommarhagarna på baksidan stallet klara. Bara att koppla på strömmen och öppna upp. Men först måste det mer gräs i hagarna. Önskade hästarna kunde släppas redan nu, men det finns inte mat så det räcker och vill att hagarna ska torka upp först. Men vi har öppnat upp en liten gräsplätt så de kan äta på ett tag så de kan vänja sig lite med gräset innan de riktiga betet är här.

Sen har vi börjat sätta lite stolp för hagen på baksidan huset. Där vi i framtiden ska ha potatisland och odlingsland. Men i sommar får hästarna bete ner det gräs som finns där. Blir mindre att klippa för oss också. Det får helt enkelt bli som det blir i år. Kanske slutar det med att Aegir får flytta ner till den hagen i vinter också. Det finns ett lite skjul där som vi har ved i nu. Men plockar vi ut den, så är det faktist en perfekt lösdrift för en häst.

Nackdelen är att han hamnar en bit ifrån de andra hästarna och det tycker jag känns lite tråkigt. Nu har han ju gått bredvid stona med någon meters mellanrum i flera år och det har gått jättebra. Flyttar han till hagen vid huset så ser han knappt stona. Men samtidigt kan vi ställa någon häst som ska in på natten i en av hagarna bredvid den hagen. Så han får lite sällskap.  Ja tiden får som vanligt visa hur det blir. Finns ju ingen anledning att flytta han om det inte blir så vi måste dela på stoflocken i vintern. Allt hänger på vad det är för hö/hösilage vi får i sommar. Mycket eftersom Perla inte kan gå på hösilage utan hon måste ha torrhö.

Men är vädret med oss så blir det en sån hög TS att vi får hö. Det har vi hittills fått tre av fyra gånger. Så hoppas på mycket vind och inget regn när vi ska slå lägdorna i sommar. Hade ju underlättat väldigt mycket.

 

 

120513

* 1000 besökare på hemsidan på 5 månader. Roligt!

I dag är Perla i dygn 314. Som jag skrev tidigare samma dygn som Kvika var i när Frenja föddes. Men i dag kommer det inte komma något föl, det är jag helt övertygad om. Juvrerna har gått ner ännu mer och hon ser inte färdig ut.

Tyvärr ser det tråkiga vädret ut att fortsätta. Det ska bli sol i dag, men i morgon kommer regnet igen. Suck! Hagarna blir mer och mer söndertrampade. I lösdriftshagen finns det knappt något gräs och man ser hästarna längtar till gräset på andra sidan. De försöker sticka under huvudet så långt det går under tråden för att nå det gröna gräset på andra sidan. Bara några mm från närmare 8000 volt. De är vågade.

Själv försöker man undvika tråden helt och hållet.

I dag ska vi sätta upp trådarna runt sommarhagen. Vi hakade ju av den i höstas på några ställen så inte isolatorerna skulle gå sönder. Det är en jobbig tid innan man har fått ordning på allt och släppt hästarna i sommarhagarna. Ändå är det mindre nu när vi här gjort klart i stort sett alla hagar. Det första åren fick vi ju hägna in allt och slå nya stolpar överallt. Nu är det ju mer eller mindre bara underhåll och göra om på vissa ställen. Men ändå känns det som det är massvis att göra.

 

 

120510

* I dag är Perla i dygn 311 och juvrerna har gått tillbaka i det dåliga vädret. Kvika fölade i dygn 314 i fjol och visst är man alltid orolig att det ska bli tidiga fölningar. Men på Perla känns det inte som det är på gång de närmsta 2 veckorna. Bäckenbanden är hårda, det får plats massvis med mer mjölk i juvrerna. Vädret har inte varit det bästa och jag tror hon kommer att hålla sig tills det blir lite varmare.

Får hålla en tumme att hon fölar på en helg också. Det är alltid skönast att vara hemma de första dagarna när fölen är små.

Har inte heller sett några brunster på stona, men tror även det tråkiga vädret ställer till det. Solsken och värme vill vi ha nu när vi närmar oss mitten på maj.

120507

* Hagen vid vägen är klar, men vi ska planera om den så hästarna får gå på en lite större bit som vi i vanliga fall bara slår ner med slagaren. Så varför ska vi jobba när hästarn kan äta upp gräset? Framtids planen för den plätten är egentligen att göra ett potatisland och en liten odlingsplätt. Men vi kommer inte hinna det i år, så lika bra att hästarna får utnyttja plätten i stället.

Mockningen i Aegirs hage fortsätter. Det var mer skit i den än vad vi trodde. Men nu är det nog bara 2-3 skottkärror kvar, resten tas med traktor.

Även lösdriften är nymockad och nyhalmad. Vem behöver träningskort när man har gratis träning hemma?

I dag var också Perlas juvrer större, men långt ifrån stora. I dag är hon i dygn 308.

 

120506

* Det var länge sedan man kände sig så förväntasfull för en sommar som denna. Känns som vi har ett helt underbart stomaterial och jag verkligen hoppas att alla stona kommer att ta sig. Det blir ju två kombinationer som jag har sett förut Aegir/Kvika och Aegir /Flauta. Sen får vi se vad vi tycker om kombinationen Aegir/Perla. Känns de bra så kommer förmodligen hon betäckas om med Aegir. Katla har jag skyhöga förväntningar på vad hon kan tänkas ge. Har ju sett avkommor och hoppas kunna få något lika bra. Förmodligen blir det Aegir även på henne, men det kanske blir en hingst utefrån på ett av stona och då är det alltingen Katla eller Perla som får dejta utanför Vattjom.                                    Var inne på en hingst som jag alltid ha gillat. Spadi, men nu är han såld till ny ägare och jag gillar inte att skicka mina ston dit jag inte vet något om de nya hingstägarna. Så vi får se hur det blir.

Aska ska sättas i gång, så henne väljer vi att inte betäcka i år. Egentligen är det extremt synd för hennes avkomma Stella är mycket lovande och gör ingen besviken. Samt att den andra av hennes avkommor också är mycket flott. Så hon är riktigt bra avelsmaterial. Hon har lite brister i exteriören, men som tur har ingen av hennes avkommor ärvt hennes svaghet. Men hoppas hon blir lika nöjd att vara ridhäst, och det tror jag verkligen. Det är en mycket positiv häst som man gillar från första stund. Hon älskar att få arbeta.

I dag har vi äntligen sol igen! Blir att fortsätta med mockandet i hagarna och så hoppas vi få upp hagen vid vägen. Gräset kommer växa med rekortfart nu när det varit regn och sen sol. Härligt! Vi hoppas släppa hästarna på bete i slutet på maj/början på juni. Då borde de ha växt till sig lite mer i storhagen. Men först ska hästarna få bete lite gräs i hagarna runt lösdriften. Perfekta små plättar att vänja in dom med gräset. Blir lite trixande som vanligt, men vad gör man inte för sina älskade fyrbenta varelser? Vill att de ska få en sån bra start som möjligt med gräset. Finns alltid en stor riks för fång och det sitter alltid i bakhuvudet. Jag tänker att alla mina hästar är fånghästar och tar det därifrån. När vi byter hösort så tar det två-tre veckor innan vi vant in dom med det nya. Nu ska alla dessutom börja få mag/tarm i förebyggande syfte.

 

 

120504

* Då var skitvädret i Vattjom. Enda fördelen med det för hästarna är att de får fri tillgång på mat så de kan hålla värmen. Katla och Perla som flyttat till hagar med gräs i har flyttat in i stallet över natten. De såg rätt nöjda ut att vara inne. De fick på sig ett fleecetäcke fram och tillbaka för att torka upp, men det åkte av efter en timme för jag tror det kommer bli för varmt om de får stå med täcket över natten.

Kvika såg också frysen ut, så hon fick också ett täcke på sig. Stella och Frenja såg lite förvånade ut eftersom vi nästan aldrig använder täcke på hästarna. De har klarat sig hela vintern, men när vi kommit in i maj fick vi täcka. Känns galet!

 

120502

* Perla har i dag gått 302 dagar i sin dräktighet. Nedräkningen har börjat, men självklart hoppas vi inte på något föl förens tidigast i slutet av månaden. Först vill vi ha varmare väder och grönare i hagarna.

Vi har även börjat att kolla efter brunster på stona och Kvika är nu i brunst. Vi testade henne vid Aegir och man känner sig lite elak när man tar ett sto och ställer vid hans hage. Stackarn blev lite frustrerad när han insåg att han inte fick något. Han får helt enkelt vänta ett tag till. Men snart så ska han får träffa flera damer.

120501

* Nu är vi äntligen inne i maj månad. Fantastiskt! Gårdagens kväll spenderades med att spana på hästarna och se hur de reagerade på elden och smällarna bara 200 meter från oss. Visst lyfte de på huvudet när det smällde till, men inte mycket värre än så. Så de fick helt enkelt stå kvar ute.

I dag har en del av dagen också spenderas till hagarna med att få ner några nya stolpar och mockning av Aegirs hage.

120430

* Inget svar ännu om betesdammsugaren, så får helt enkelt vänta tills på onsdag.

Vi har mockat Aegirs hage igen och nu är det nog bara 3 skottkärror skit kvar i hagen, sen är den fin igen. Mockade även i lösdriften och till helgen blir det att halma upp den igen med lite ny halm. Hästarna använder den flitigt och varje morgon möts man av halmade hästar som kommer ut ur lösdriften. Precis som det ska vara!

Sen har stolparna fått sig en omgång, så de forhoppningsvis ska sitta fast ett bra tag framöver. Men det är många stolpar så det återstår en hel del innan alla sitter där de ska.

Hoppas tiden räcker till så vi i helgen kan fixa hagen på framsidan. Där behövs bara en stolpe bankas ner i backen, som gått av i vinter. Sedan ska bandet som ligger på backen upp. Vi valde att i höstas koppla bort banden, så inte isolatorerna gick sönder. Man lärde sig en läxa från året innan då vi fick byta ut en hel del isolatorer. Men i år slipper vi det jobbet och den kostnaden.

 

 

120429

* I dag har vi spärrat av en del till i storhagen. Så nu är det torrt överallt där hässtarna går. Skönt! Vi har även börjat att mocka ur Aegirs sommarhage. Det som är skönt med hingstar är att det oftast har sina ställen att göra sina behov på. Så det mesta kommer traktorn får ta när den kommer. Men de högar som är utspridda kan man ta med kärran och grepen. Vi funderar även på att köpa en betesdammsugare. Men frågan om vi får det pris vi vill på den vi har kollat på. Borde få svar på det i morgon. Håll en tumme, för i så fall kommer vi att hyra ut den och underlätta även för andra.

120428

* Två lyckliga hästar har vi i dag släppt i en ny hage med lite grönt i. Perla med hennes jättemage och så Katla. Så härligt att se hästarna släppas i nya hagar. Båda två visade upp sig och jag tog fram telefonen och skulle filma, men det fungerade inte att filma med den. Vet inte vad felet är. Så tyvärr blev det ingen film.

Sedan har vi varit till tippen med ett lass som mest bestod av plast från hösilagebalarna. Det blir många svängar förbi tippen varje år. Tur vi har så pass nära.

I morgon väntar lite mer jobb med hagarna. Det ska spärras av en del i lösdriftshagen och så ska vi slå ner nya stolpar där gamla har gått av efter vintern. Lika bra att passa på medans det är blött i backen.

 

120424

* Den nya hagen är nog mycket mer uppskattad av hästarna. Inte lika lerigt och den har hållit sig i bra skick i regnet. Dock ska vi spärra av en liten bit i övre delen på hagen för där står vattnet också stilla. Hästarna ska gå där ändå, fast det finns hur mycket mark som helst att gå på. Kanske beror det på att det finns något grönt och färskt som växer där?

Till helgen ser det ut som det ska bli kanonväder och även efter helgen. Sol och värme är precis det vi har efterlyst. Torkar det upp bra i helgen i den större hagen bakom stallet så ska Perla få flytta dit. Det är den hagen som jag tänkt hon ska föla i. En platt hage med något träd i. Kommer kunna hålla uppsikt över henne genom sovrumsfönstret. Frågan är om vi måste flytta även på Katla så Perla hamnar bredvid någon. Annars kanske hon tycker hon hamnar för långt ifrån de andra och stressar upp sig. Det är ju absolut det sista man vill.

I morgon kommer även hovis för att verka några ston.

 

120422

* I dag har dagen ägnas åt att göra om i hagarna så hästarna slipper den mesta leran. Mycket jobb för att fixa om, men vad gör man inte för djuren? Allt för de ska ha det så bra som möjligt. Vi har gjort en sluss upp till den övre delen av hagen och stängt av den nedre, för där är det platt och vattnet stannar där. Nu får vi hoppas att detta räcker och att det håller sig bra. Men lite sol och vind skulle inte skada för att hjälpa hagarna på traven. Tyvärr ser det ut som det ska komma mängder med regn i morgon. Vi mockade också lösdriften och fyllde med ny halm. Så nu har våra fyrbenta det så bra de kan!

Perla fyller sakta men säkert juvrerna för varje dag som går. Så det känns som det närmar sig sakta men säkert.

Aegir fick vårkänslor när även han fick en ny hage. Dock får han vänta ett tag till innan han får börja att betäcka.

 

120416

* Perla är i dag i 287 och har börjat att sätta mer juver och hela hon ser gigantisk ut. Behöver knappast nämna att vi längtar så mycket efter detta föl. Vi brukar låta stona föla inne, men för varje sto som fölar måste man hitta vad man tror är bäst för dom. Perla är ingen häst som trivs inne och vi har hela tiden varit inställd på att låta henne föla ute. Nu hoppas vi bara att hagarna hinner torka upp helt innan fölet får för sig att titta ut och gärna att det hinner komma lite gräs också. Nu är hon ju planerad att föla i slutet på maj och hoppas hon håller sig tills dess också.

120412

* I dag har vi hämtat ut hingstlicensen på Aegir. Så är ni intresserade av att betäcka med denna härliga kille är det bara att maila eller att ringa. Vi har väldigt bra betäckningsvillkor och är mycket flexibla. Dock kommer vi bara att handbetäcka i år. Vill inte slita mer än nödvändigt på killen då han trots börjar bli med åren och har en gammal skada i bakbenet. Det tar väldigt på krafterna för hingstarna när de ska betäcka.

Fick lite information av Fagurs ägare att allt går bra i den nya flocken. Skönt! Hans mamma Flauta har börjat att sina, men fortfarande finns det lite mjölk kvar. Men det går absolut åt rätt håll.

Nu ska vi börja hålla koll på stonas brunster så vi kan börja planeringen inför betäckningarna. Även om det är en stund kvar så är det bättre att veta hur varje sto fungerar.

 

120407

* Tidigt i går morse kom Fagurs nya ägare och hämtade honom. Han var så duktig att lasta och hade varit snäll på resan. Hade inte trott något annat om denna lilla underbara individ. Han är en trygg häst som säkerligheten kommer bli en helt underbar ridhäst när han blir äldre. Det hade även gått bra att släppa ihop honom med den nya flocken. 

Det var även ganska lugnt i flocken här hemma när han åkt. Flauta, Fagurs mamma åt sin frukost i lugn och ro. Men under dagen undrade hon nog vart han tagit vägen. Även i morse hörde jag några gnäggningar. Hon har fått ordentliga juvrer nu, men hoppas hon ska sina inom någon dag. Blir att hålla extra koll på henne.

Vi har ju velat fram och tillbaka hur vi ska göra med stona och betäckningarna i sommar. Men nu lutar det verkligen åt att vi ska betäcka Aegir och Flauta igen. Så vi får en ny Fagur. Gillade verkligen den kombinationen. Men inget är bestämt ännu. Först vill jag att stona ska ha några bra brunster innan vi funderar på att betäcka dom.

 

 En bild på killen. Tagen sista kvällen med gamla flocken.

120331

* I går krattade vi en del på gårdsplanen och plockade balplast som varit fastfryset i backen och äntligen tinat fram. Fram med cafémöbeln och planterade lite penseér.

Så i morse vaknar man upp till ett vitt landskap igen. Vad hände? Kan egentligen inte klaga på vädret då solen lyser och vindstilla. Men jag som tänkt fortsätta kratta idag. Blir snabbt ändrade planer. Bara hoppas att det tinar bort fort och att vädergubbarna har fel. Låt våren komma på allvar nu!

6 dagar kvar innan lilla Fagur lämnar norrland. Ska bli roligt att han ska få lite nya kompisar som säkert är lika busig som han. Visst känns det alltid jobbigt när hästar lämnar gården, men ändå känns det helt underbart när man är helt övertygad att det kommer få det minst lika bra i sitt nya hem.   

 

120328

* Jag ska nog inte klaga på blåsten. Den hjälper verkligen till att tina snön och framförallt torka i hagarna. Aegirs hage är redan riktigt bra, knappt blöt alls. Medans den delen av lösdriftshagen som vi har lunchfodring/nattfodring med    Feed-x grinden är ren katastrof. Den delen ska vi spärra av på fredag, så inte hästarna riskerar att få mugg. Så tills vi kan öppna den hagen igen så får hästarna utfodras utan lunchgrind. Lite synd tycker man allt om dom, då de är vana att få sitt hö med 6 timmars mellanrum. Men inte så mycket man kan göra. De får helt enkelt lite mer mat på de andra fodringarna.

Perla får nu fri tillgång på hö och kraftfoder en gång per dag. Hon äter ungefär lika mycket som när vi utfodrade henne fyra gånger per dag. Så hon har väl nästan fått fri tillgång förut också, fast att vi gav fyra gånger per dag. Nu fyller vi foderhäcken 2 gånger per dag och då finns det alltid kvar när vi fyller nytt. Hon börjar bli riktigt stor också. 2010 fick hon ett jätteföl och jag hoppas verkligen inte hon får ett sånt stort föl i år. Det tog verkligen på hennes krafter. Vi har fortfarande inte beslutat om vi ska betäcka om henne. Det vet man ju inte förrens efter fölningen och så får man se hur hon och fölet mår. 

 

120325

* Strålande sol ute och man var helt tvungen att ta sig en ridtur på världens mest underbaraste hingst. Aegir har vilat länge nu och bara blivit riden sporadiskt. Men så fin han kändes. Pigg och lyhörd och bjöd på en helt underbar töltsträcka. Nu red vi kanske bara 20 minuter varav 1 minut tölt. Men den kan man leva länge på. Blev några steg galopp också uppför den lilla backen. Men tror killen hade kunnat springa hela dagen om han fick. Måste försöka få tiden att rida några dagar i vecka. Aegir förtjänar verkligen det!

Resten av helgen har väl gått åt till att borsta hästarna och försöka dränera lite i hagarna. Inom någon dag kommer det  vara hur mycket lera som helst i hagarna. Än så länge finns det snö kvar, men den är inte kvar många dagar till. Aegirs hage däremot är nästan helt fri från snö och bara lite blöt. Så fortsätter värmen och solen att ligga på kommer den att vara kanonfin till nästa helg.

120321

* Ja nu har man mycket jobb framför sig. Helt plötsligt får alla hästar för sig att fälla, så nu går pälsskrapan varm. Mängder med päls ska bort.

I hagen tinar det fort, på vissa ställen forsar vattnet verkligen fram. Än så länge är underlaget bra, och det är bara att hålla tummarna att det fortsätter vara det.

Snart flyttar också världens underbaraste Fagur. Han är verkligen en häst som gör en på bra humör. Han är alltid så glad. I går var jag framme med pälsskrapan och borstade han. Då lägger han sitt huvud på min axel och bara står där. Så gör han nästan alltid. Han är verkligen en helt underbar häst och jag är så glad att jag har kontakt med hans ägare så jag i framtiden kan följa honom. I bland ångrar jag mig att vi satt ut han på annons. Men man kan inte behålla alla och att han kommer få det kanon är jag helt övertygad om.

Har även fått en del svar om Stella som är intressanta. Men jag måste bestämma mig hur vi ska göra. Behålla eller byta? Men med alla lovord vi har fått av henne så är man egentligen dum som byter bort henne. Hon är någon alldeles extra. Att det dessutom går så bra för Hrafnfaxis avkommor gör ju det hela ännu mera spännande. Nej i helgen ska jag ta mig en ordentlig funderare.

Har även kontakt med Brennas nya ägare. Allt verkar att gå kanon och han verkar nöjd med sitt köp och jag tror hon har fått en ägare som passar henne perfekt.

 

120313

* Oj vad snön smälter fort.  Bara hoppas det torkar till fort sedan för det är inte roligt när det blir lerigt och geggigt i hagarna. Vi skulle dränera och grusa på en del av lösdriftshagen i höstas, men tiden fanns inte till. Så nu hoppas jag att det inte blir allt för jävligt. Vid lösdriften är det dränerat och grusat och perfekt underlag, men vi skulle fortsätta där det slutar för att hagen i slutändan ska bli optimal. Vi har köpt tonvis med grus till den framtida paddocken. Men mer och mer går åt till att dränera hagarna. Men ändå känns det viktigare att hästarna har en bra hage än att vi har lyxen att ha en stor paddock hemma. En liten får kanske duga så länge. Annars har vi bara 5 minuter med bil till en stor paddock som man kan hyra in sig på. Eller när det torkat upp i hockeyrinken 2 minuter skritt till den.

 

120311

* Satt ut en annons för att se om det fanns något intresse för att byta Stella mot ett dräktigt sto. Inget av svaren som kommit har varit av intresse. Nu vill jag att det ska tina och torka upp i hagarna fort. Vill gärna få några bra bilder på Stella eftersom hon är till salu också. Hon har en mycket bra gång med mycket aktion. Men har inte lyckas fått något rktigt bra bild på henne.

I går var hovis här och skodde om några hästar. Passade på att ta bort snösulorna och nu hoppas vi att det inte kommer någon mer snö nu. Aegir fick en rejäl omgång med pälsskrapan. Men frågan är om man ser någon skillnad i dag? Herregud vad päls det ska bort.

Katla har dessutom börjat att brunstat. I fjol hade hon dåliga brunster och vi valde att inte betäcka henne. Men att hon redan nu har så pass bra brunst är ju lovande inför sommaren och betäckningsäsongen.

Nu är även datum spikat för Fagurs resa hem till ägaren. Det blir långfredag som han åker. Han kommer att få gå i hingstflock på Stenholmen och jag är säker på att han kommer att bli överlycklig att få ett gäng killkompisar att härja med. I går försökte han få igång de flesta i flocken, men ingen ville leka lika mycket som honom.

 

120306

* I dag har veterinären varit här och vaccinerat Aegir. Fick åter igen mycket beröm hur fin killen är fast han faktist har hunnit blivit 23 år. Det har man verkligen svårt att tro. Tror killen längtar till sommaren och träffarna med stona. Det märks att våren är på ingång och stona börjar att brunsta så smått. Intressanta lukter överallt tyctke Aegir. Tur han är den mest snällaste hingst som finns och är inte speciellt hingstig av sig.

Ett annat säkert vårtecken är all päls som hästarna fäller nu. Aegir och Kvika är de två som fäller mest just nu. Tur de fäller lite i omgångar när man har så många hästar. För de är en hel del päls som ska bort.

Vi börjar också sakta men säkert räkna ner för ankomst av Perlas föl. Tjejen börjar bli riktigt rund om magen nu, men ser ut att trivas som fiskarna i vattnet. Hon får nästa fri tillgång på hö nu och vi har även börjat ge henne lite kraft, b-vitamin och tokosel.

Vi funderar även på hur vi ska göra i sommar då vi bara väntar ett föl. Vill helst att fölet ska ha en lekkamrat. Får klura lite på det. Kanske skulle man kunna byta Stella mot ett dräktigt sto? Kanske ska sätta ut en annons för att se  om något intresse finns? Så får man kanske fundera om vi får något förslag.

120225

* I dag har gårdens snygging lämnat oss för att bli Ramsele bo. Brenna har fått en helt underbar ny ägare och jag är helt övertygad att hon kommer få det kanon uppöver. Vi ville egentligen inte sälja henne då hon har allt vi söker. Men eftersom hon och Aska inte passade ihop så fanns det inte så mycket att göra. Vi hade kunnat byggt en ny lösdrift, men det är ju inte det optimala. Nu kändes det också helt rätt och då fick det helt enkelt bli så.

I slutet av mars ska flocken också minskas med en till medlem då Fagurs ägare kommer och hämta honom. Kommer bli tråkigt att inte se honom varje dag, men även där är jag helt övertygad att han kommer få det kanon och jag kommer kunna följa han genom nya ägaren. Han är verkligen en charmtroll. Älskar att bli borstad i ansiktet och bli kliad. Oftast lägger han huvuvdet på axeln och bara står där.

 

 

120205

* Dåligt med uppdateringar nu. I natt har vi haft 30 minus, men tror inte hästarna gnäller på det. Fri tillgång till hö är de inte vana vid. I går kväll när vi titttade till dom så stod alla hästarna i lösdriften. Kanske blir det varmare där? Man brukar hitta dom där på morgonen, men inte direkt på kvällen. Men samtidigt brukar de få mat då, vilket de nu redan hade fått. Fölen var full med halm, så de har nog legat och myst där inne för fullt.

I onsdags kväll fick jag ett samtal från länsstyrelsen som skulle komma och slutbesikta lösdriften. Vi bokade tid på torsdag. Lika bra att ha det överstökat. Allt gick som förväntat och när de ändå var här kollade de runt lite. Perfekt djurhållning tyckte dom och stall och lösdrift i kanonskick. Alltid roligt att höra. Man sliter hårt för att djuren ska få det bästa och roligt att få det bekräftat.

Perla som ska ha föl i slutet av maj har blivit rejält tjock. Man känner fölet för fullt där inne. Kommer säkert bli en livlig krabat. Har på känn att det kommer bli en hingst, men hoppas självklart på ett sto. Bara fölet är friskt och det går bra för stoet är jag nöjd.

 

120122

* Det är lugnt på gården och det händer inte så mycket. Lite tråkigt är dock att vårat kanon aggregat har brunnit. Bättre aggregat går inte att hitta. Så nu blir det att investera lite drygt 5000:- i ett nytt. Suck! Reserv aggregatet är dock inte dåligt det heller, men jag vill helt enkelt ha ett likadant eftersom jag vet hur bra det är. Så nu står ett Rutland 4500i på inköpslistan.

I går longerades Brenna. Den tjejen gillar verkligen att arbeta och en mer positiv häst får man lite länge efter. Det går dessutom mycket bättre i flocken nu, så det är skönt.

 

120107

* I dag har jag satt ut gårdens snyggaste häst till salu, Brenna. Hon trivs inte riktigt i flocken och då känns det som det bästa för henne är att sälja i väg henne. Hon är en häst som trivs bäst ute och just nu har vi bara en lösdriftsflock med ston. Blir hon inte såld får vi fundera ut någon lösning då. Då kanske Aegir får stallas in och Brenna och någon till häst får gå i den lösdriftshagen. Kanske får vi bygga en till lösdrift?

ALLA hästar ska trivas hos oss, så är det! Brenna är en väldigt flott sto med ett helt underbart lynne, så egentligen vill vi så gärna behålla henne. Men för oss är det viktigt att alla i flocken trivs 100 med varandra, då de tillbringar 24 timmar 7 dagar i veckan med varandra. Även om vi gillar Brennas härliga personlighet, fina stam och helt enkelt hela hästen. Får man i bland inte vara självisk. För flockens och Brennas bästa blir det en flytt. Alltingen en flytt från gården eller en flytt inom gården. Ja tiden får utvisa hur det blir. Vi tänker vänta någon vecka för att se om hon blir såld först, innan vi fundrar på en ny lösdrift eller stalla in Aegir.

 

120103

* Nytt år med nya möjligheter! En del saker händer på hästfronten. Brenna är släppt med flocken och det går inte lika smidigt som det brukar. Hon är ledarstoet men ändå är hon inte riktigt accepterad. En situation som man inte är van vid. Hon ska få någon vecka på sig för att anpassa sig annars vet jag inte riktigt vad vi gör. Hon är iallfall allt man kunde hoppas på. Ett helt underbar individ. Hon har ett helt fantastiskt lynne, en enorm fin exteriör och rör sig magiskt. Bara hoppas att hon kommer att passa in i våran härliga flock nu. Bilder kommer framöver, men vädret har inte varit de bästa så man får ingen inspiration att ta med sig kameran ut.

Det har även blivit ändrade planer med Askas betäckning. Malin, Askas förra ägare som skulle betäcka Aska i år, ska  inte betäcka. Så nu är vi lite kluven hur vi ska göra med tjejen. Tror verkligen mammarollen är något för henne och vill verkligen betäcka henne i år. Men pengarna växer inte direkt på träden, så vi får helt enkelt vänta till sommaren och se vilka hästar som ska betäckas. Annars får hon helt enkelt sättas igång. Tror hon skulle tycka det var roligt att få göra något och inte bara gå i hagen. Hon har ju lämnat två riktigt fina avkommor, så man vill ju så gärna betäcka henne igen.

111227

* Då har vi tillbringat dagen med att åka upp till Valne för att hämta Solis, köra han till Älandsbro och därifrån köra hem vårt nya sto. Allt gick bra med lastningen och körningen med Solis. Han stod blixtstilla och skötte sig galant. Han är så lik sin mor. Både till lynnet och utseendemässigt. I bland funderar man på vad man gav sig in på när man ska byta denna underbara individ. Men jag är helt övertygad att han kommer få det kanon och vårt nya sto verkar vara helt underbar. Mer om henne kommer under våra hästar. Hon är i allafall efter Svalur och har en extrem fin exteriör.

 

111224

* Vi önskar alla en riktigt God Jul! Ta hand om er!

111222

* Då har Stella och Frenja fått sin andra spruta och Fagur sin första. Alla tre skötte sig exemplariskt.

 

111219

* I dag har fem hästar verkas. Bland annat Stella och Frenja. Frenja skötte sig galant med den var lite krångligare med Stella. Blir att träna henne lite mer på att lyfta fötterna. Blir hårdträning så man slipper skämmas nästa gång hon ska verkas.

Nu är det bara en vecka kvar innan vi ska hämta Solis och köra han till sin nya ägare och samtidigt hämta hem gårdens nykomling. Vi längtar. Längtar till att träffa Solis och längtar till att träffa våran nya häst. Stoet är efter samma pappa som Aegir-Svalur. Planerna är att betäcka henne i sommar med någon passande hingst. Vilken återstår att se.

Det har även kommit massvis med snö i helgen. Hoppas det inte kommer mer på ett tag för de ska alltid komma sådana mängder. Nu räcker det för ett tag. Vill inte skotta gårdens alla tak i år igen. Räcker med att vi gjort det två år i rad.

Kan även meddela att Perlas mage är mycket bättre. Äntligen! Den växer dessutom sakta men säkert. Jag tror på hingst till sommaren, men hoppas hoppas på ett sto. Men bara allt går bra så är man nöjd.

111211

* I dag har vi fått slitit hårt som hästägare. Först hämtade vi en lastbil med småbalar torrhö till Perla. Sedan skulle allt hö ut och bilen lämnas tillbaka. Känns som det går åt rätt håll med henne och då är det värt allt slit i världen :-)

Sedan fick vi 700 kg halm leverarad. När vi äntligen hade fått den var man ju tvungen att fixa lösdriften lite extra fint. Så nu är den nyhalmad och hästarna gick in för att mumsa på halmen. I morgon bitti kommer man säkerligen hitta någon häst sovandes där. Det är så mysigt när man ser hästarna vilandes i lösdriften. Den har används flitigt den sista tiden. 

Sedan ser det ut som Solis får en ny ägare. Han ska bytas mot ett sto. Det känns så rätt och jag håller en tumme att inte den nya ägaren ångrar sig. Ingen är enligt mig klart innan papper är skrivna. Har tyvärr varit med förr. Men det känns som den här kvinnan är seriös. Han kommer få det kanon och jag kommer att kunna följa hans utveckling. Planerna nu är att hämta honom måndagen eller tisdagen efter jul. Jag kommer att berätta mer om allt när stoet står på gården.

111207

* Idag har vi passerat 2000 besökande! Roligt!

Perla var jättedålig i magen i måndags och vi klarade helt enkelt inte av att vänta. Det blir inge bättre utan snarare sämre. Så på tisdags kväll lastade vi bagagelucka full med småbalar torrhö. Så nu har vi börjat att vänja henne vid det. Hoppas detta hjälper. Annars vet vi inte vad vi gör. Men just nu känns det som det går åt rätt håll i alla fall. Blir att hämta ett hästsläp med balar i helgen. Man har aldrig långtråkigt med det liv man lever.

 

111203

* Vi är inne i december och ingen snö på backen. Men tack och lov är det just nu -3,3 grader så det är fryset i hagarna. Perlas mage krånglar fortfarande och har nu pratat med hennes förra ägare. Hon är väldigt känslig för blötare hösilage. De brukade ge henne torr hö. Vårat ligger på ca 75 TS, vilket inte är så blött. Men kanske tillräckligt för att inte hennes mage ska klara det. Nu har vi köpt probimin och ska prova i två veckor. Blir det inge bättre så får vi helt enkelt börja utfodra henne med hö. Pratade med en leverantör i går kväll. Bara 2 mil från oss, så det känns bra. Man får åka och köpa en hästkärra och se om det blir bättre. Annars återstår bara veterinärbesök. Men vet egentligen inte hur mycket de kan göra. För de enda rådet de ger mig är att så länge hon inte har feber och mår bra så tycker de att man ska avvakta. Usch tycker inte om när inte hästarna är 100!!! Man blir så orolig och inte blir det bättre när jag tänker på att hon är dräktig. Just nu ger vi henne probimin 2-3 gånger per dag. Började i torsdags kväll. Håll en tumme för oss att det här hjälper.

Vi har nu tömt de stora stallet helt på spån och städat. Köldridåerna är uppe vid varmvattensberedaren och vattenledningarna och vi har också monterat upp en frostvakt. Så nu borde stallet klara att stå tomt. Vi har även kopplat på värmeslingorna som går längst vattenledningarna. Så nu känns det som vi är förberedda om den riktiga kylan kommer. Minns nog i fjol när vi hade - 35  grader i december. Inte så roligt och vi växlade hästarna i stallet för vattnet inte skulle frysa. Hoppas vi slipper ta in dom i vinter. De trivs så bra ute.

 

111120

* Fortsättning följer.....

Frenja- Är väldigt lik sin storebror. Frenja är alltid den som kommer först fram i hagen. Nyfiken och inte rädd för något. Kommer garanterat bli en bra familjehäst. Hon är fölet som alla barn fått klappat på i sommar.  Vill gärna ha uppmärksamhet men är inte fräck. Älskar att bli borstad hon också.

Stella-Ett självständigt sto som varit lite reserverat de första månaderna av sitt liv. Men efter att få gått i flock ett tag så finns nästan inget kvar av det. Detta är ett stoföl utöver de vanlig. Väldigt flott. Har en bra exteriör och mycket svung och aktion i sina gångarter. Tror hon kommer bli ganska så tuff ,men lyhörd. Vi har fått jättemycket beröm över henne. Bara förra veckan öste veterinären lovord. Länge sedan hon hade sett en sån fin häst.

Fagur-Charmigaste hästen på gården! Ett hingstföl som är otroligt fint tecknad. Tror detta kommer bli en framtida naturtöltande familjehäst. Som alla föl är han nyfiken och kommer gärna fram och hälsar. Han är gårdens buse och vill gärna få igång de andra fölen. För de mesta så lyckas han.

Så nu har ni fått lite sammarfattning om hästarna på gården. Vill ni veta något mer så kan ni ju maila via kontaktformuläret. Alltid roligt med lite frågor.

Nu ska vi ut och mocka lösdriften, samt fylla vatten till stona. Det behövs fyllas ungefär 400 liter vatten varannan dag. Ena Thermobaren är på 250 liter och den mindre på 150 liter. Så de dricker ganska så bra. Tror mycket beror på att vattnet är varmt. I bland funderar man på vad man gjorde innan vi hade Thermobarerna? Värd varenda krona!

 

111119

* Då fortsätter vi beskrivningen av våra hästar. Börjar med fjolårets föl.

Sólargeisli-En underbar individ som sin mor. En häst som jag tror kommer att fungera som både tävlingshäst och familjehäst framöver. Har rört sig bra redan som liten och har en fin exeriör. Förmodligen fyrgångare. Solis som han kallas är en nyfiken killen och inte rädd för något. Det ska bli intressant att se vad det blir av honom när han blir äldre. Skilldes från sin mamma vis 7,5 månad och flyttade då upp till Gummi i jämtland där han går in hingsflock. Planerna är att kastrera honom framöver. Har säkert kunnat bli en fin hingst, men han har ganske lågt blup och tyvärr avlas det väldigt mycket på blupen just nu. Sedan ska både tiden och pengarna finnas för att ta fram en hingst. Därför ska han snart få bli valack. 

 

111115

* Kanska ska fortsätta att beskriva hästarna lite som jag började med för drygt en vecka.

Vi börjar med

Flauta-Ett sto som jag hade på foder för att jag skulle ta ett föl efter henne. Bestämde mig ganska snart för att köpa henne. Hon är världens underbaraste häst i all hantering. Kräver en bra ryttare för att få fram det som finns där. Älskar att bli kliad vid juvrerna och benen. Snäll i flocken och jag tror inte jag har sett henne rädd för något. Trygg dam.

Perla- Ett försiktigt sto som är helt underbar. Litar hon på dig så gör hon alllt för dig. Man bara älskar henne när man lär känna henne. Skulle aldrig göra något elakt mot någon. Skulle kunna stå timtals och bli borstad. Har gett en avkomma som är bedömd till 7,83. Får på vintern mustasch. Inriden, men efter det har hon gått som avelssto.

Katla-Ett känsligt sto som gärna vill vara ledarstoet. Lyhörd och positiv till allt. Vill gärna vara till lags. Är bedömd efter två månaders träning. Fick då poängen 7,81. Matglad.

Då återstår bara årets föl och Solis. Det tar vi någon annan dag.

I går skoddes Aegir och Katla. De fick vinterskor och sulor. Även Fagur blev verkad. Han skötte sig perfekt.

 

111113

* I dag tog vi fram kameran fram och tillbaka. Blev några bilder. Dock ingen som jag är supernöjd med. Katla har iallafall fått en bild nu. Den kan man se under hästarna. Vi rakade henne också lite till, då hon svettas så otroligt mycket.

Perla har varit dålig i magen nu några dagar, så vi åkte till distriktarsveterinären och hämtade ut lite pasta som förmodligen ska hjälpa magen att bli lite stabilare. Hon har även fått mag tarm i några dagar, så nu hoppas vi verkligen att det lugnar ner sig. Fick duscha av rumpan och svansen också och smörjde baken med vasselin så inte det blir frätskador. I övrigt så har hon ingen feber, äter med god aptit och dricker. Så länge hon mår bra tycker veterinären att vi inte skulle oroa oss.

Sedan håller vi på att rensa ut allt spån i stora stallet. Vi ska inte ha några hästar där i vinter så det känns bara onödigt att spånet ligger i boxarna. De finns två boxar i det mindre stallet som är spånade om man nu skulle vilja stalla in. Vi brukar däremot stalla in över nyår, men då kan man spåna om. Vi håller även på att sätta upp köldridåer i stallet vid vattenledningarna/varmvattensberedaren. Så vi hoppas att inte vattnet i stallet fryser i vinter. Vi har ju även värmeslingor runt om, så jag tycker det borde hålla sig. Annars får man helt enkelt stalla in, så hästarna får fungera som element. 

111112

* I dag har vi haft besök av Gunilla som fixat med idkontroll/chipmärkning på de tre minsta i stallet. Gick jättebra och fick beröm för vilka fina hästar vi hade. Fick dessutom jättemycket lovord om Stella. Riktigt fin häst och vilka ben hon har. Känns ju jätteroligt att höra. Har ju sedan en tid tillbaka förstått att hon är något extra. Hon ser väldigt bra ut exteriört och gångartsmässigt blir man inte besviken. Vaccinerade även de två äldsta fölen, Flauta och Kvika. Fagur får vänta en månad till, sedan ska även han vaccineras.

111106

* Då har vi tillbringat hela dagen med att göra om lite i hagarna så hästarna slipper leran. Vi har fått gjort en bred gång upp till den stora hagen och längst ner i den där leran är har vi delat av. Så nu hoppas vi att vi slipper leran i hagen. Mycket jobb blir det för att det ska bli så bra som möjligt. Men så är det ju när man har djur. Djuren ska alltid ha det bästa! Det är verkligen värt allt slit när man ser att de mår bra.

Vi har haft 1800 besökande på hemsidan, riktigt roligt!  Fick ett mail av en som följer hemsidan som bad mig skriva lite om hästarna.  Så jag gör väl det! Tar några hästar i dag så tar vi några sedan.

Aegir-Hingsten på gården som är 22 år. Svårt att tro att han är så pass gammal faktist. Fin i kroppen. En hingst med super lynne och du kan sätta upp vem som helst på honom. Rids för fullt och går på lösdrift. Älskar sin ligghall och älskar att bli ompysslad. Kan stå i evigheter och bara njuta. Han är Sveriges första svenskfödda hingst att komma in i 1:a klass. Då med en poäng på 8,32. Var med om en olycka när han var ung och skadade sitt bakben. Så tyvärr kom han aldrig ut på tävlingsbanan som ung. Opererade sitt ben och gick sedan många år bara som avelshingst. 2006 fick hans förr förra ägare för sig att sätta igång honom och allt gick bra. Tävlades 2007 i både fyrgång och tölt. Kom till final i bägge grenarna men strök sig i fyrgången. Vann tölten!

Kvika-Ett tryggt sto som alltid gör en på bra humör. Man kan lite på henne i alla lägen. Är bedömd på island efter bara två månaders träning och fick då en bedömning på 7,58. Ett underbart avelssto som älskar föl. Ger riktigt fina avkommor och älskar att få vara mamma. Tycker om när man kliar henne på magen.

Aska-Ett sto med bra vilja. Inte rädd för något och går fram över stock och sten. Vill gärna vara flockledare och älskar att bli borstad i ansiktet. Fått två avkommor och sköter mammarollen perfekt. Tycker mat är bland det bästa som finns. Tävlad av sin förra ägare med bra resultat.

 

111105

* Nu är även Katla lite kalare på halsen. Hoppas hon svettas mindre nu så vi slipper ta fram maskinen igen. Årets blup har sedan en tid tillbaka uppdateras, Aegir ligger fortfarande kvar på 111. För att vara född 89 så är det väldigt bra. Men tyvärr som jag nämt tidigare avlas det nu väldigt mycket på blupen. Så vi får väl se i sommar om han får några betäckningar eller inte. Vi kommer själva att använda han på några ston, vilka återstår att se. Det är inte heller klart vilka ston vi ska betäcka och om alla ska betäckas. Marknaden är väldigt mättad, vilket gör att det är svårare att sälja. Man har ju heller inte råd att behålla alla. Tiden får som vanligt utvisa hur det blir.

 

111103

* I förrgår köptes det en klippmaskinen och i dag åkte den fram och Aegir blev lite kalare på halsen. Blev en islandsklippning och näst på tur står Katla. Blir samma klippning på henne. Hoppas att den klippningen räcker för henne annars får man kanske klippa lite till. Hon har en extremt tjock päls.

Har vi tur som kommer det en id-kontrollant nästa helg så fölen kan chippas och idkontrolleras. Måste fixa passen nu. Ska bli intressant att se vad hon säger om fölens färg. Tror dock det kommer vara väldigt lätt.

111029

* I veckan har vi gjort en mathage bara för fölen. Öppningen är tillräckligt stor för att släppa in de små, men för liten för de stora. Nu kan fölen få fri tillgång till hö, men de stora får minst 4 gånger om dagen. På så sätt hoppas vi att vi inte kommer att få någon häst som är för fet. För tillfället är nästan alla för runda, men nu ska det bli andra bullar med det. Hoppas att ha dom i fin form till årsskiftet. Det är nästan tragiskt när man ser hur tjock vissa hästar blir. Fri tillgång är behändigt för ägarna, men de gäller att se till att man har ett hö som passar för det. Tyvärr är det så att större delen av hästfolket inte gör någon analys och inte vet vad de ger sina hästar. Synd tycker jag.

 Vi har ju även fått tag i fin halm. Väntar på att tre storbalar ska bli hemkörda tll gården. Det är verkligen en brist vara på halmen i år och inte lätt att få ta i. Men tur de finns snälla bönderna i krokarna kan man alltid kan lite på.

Det känns som det finns mycket som underlättar för oss hästägare och jag blir mer och mer förvånad att inte fler köper in bra grejer. Det finns tre grejer som jag gillar speciellt.

Nr 1. THERMOBAR. Det är så härligt att se att hästarna gillar de uppvärmda vattnet. Ett måste för hästar på lösdrift tycker jag!

Nr 2. FEED X LUNCHGRIND. En bra grind som inte kräver någon el. Tyvärr kan man bara ställa timern på 6 timmar, tycker man borde kunna ställa på längre utefall man har två grindar så kan man ställa den ena på 6 och den andra på 12 timmar.

Nr 3. HÖHÄCK. En bra höhäck är också guld värd. Man slipper onödigt spill och framför allt så får man bort all plast och nät från balen. Hästarna gillar dessutom när hösilaget inte fått regn på sig.

 

111023

' I dag har vi fått fina lovord om Stella och fick även höra fina ord i går. Det är inte någon dålig häst vi har fått där inte. Den hästen kommer bli något alldeles extra och det har jag varit säker på redan när hon var någon vecka gammal. Stammen tycker jag också om. Min Aegir finns med där och det känns extra roligt. Stella är ju fortfarande till salu och det är konstigt att ingen har nappat på henne. Hon får vara till salu några veckor till, sedan behåller vi henne. Ska bli roligt att se henne växa upp hemma och följa hennes utveckling.

 

111016

* Fagur är reserverad och det känns riktigt bra. Tror han kommer få det kanon neröver landet. Han kommer att gå kvar här hemma tills mars. Så vi får njuta av honom bra tag till.

Fantastiska Hrafnfaxi har höjt siin blup till 124, vilket medför att Stellas blup hamnar på 110. Inte dåligt det.

I helgen har vi fixat en lunchhage till hästarna i  lösdriftshagen. Så nu får de mat 4 gånger per dag. Vi har alldeles för bra hö för de ska kunna gå på fri tillgång redan. Sedan har vi satt på värmen på Thermobarerna. Vi har även stängt av för sommarhagarna och hästarna blev lite förvånade när det helt plötsligt var stängt. Nästan allt är klart inför vintern. Så fort de blivit lite hårdare i backen ska vi dränera ingången till lösdriftshagen. Så slipper vi den lera som blir där. Sedan ska vi dra en till tråd i vinerhagarna. Så är vi förberedda om det blir mycket snö och ingen jordning i backen. Då sätter vi jordningen på extra tråden som vi ska dra. Vi har två nätter i rad haft 7,5 minus. Så det är kallt på nätterna. Men dagarna har varit helt underbara och hästarna ligger och njuter i solen.

 

 En bild på Fagur från i dag. kamerans batteri tog precis slut när Robert fick fart på hästarna.

111013

* Igår kom vi i väg till kliniken. Det är bra de har kvällstider så man slipper vara ledig från jobbet. Vi var nöjda när vi åkte därifrån. Perla är dräktig i exakt 100 dygn. Det är beräknat att komma ett föl i början av juni. Vi håller tummarna att allt kommer gå bra. Nu är det långt kvar och mycket kan hända. Men Aegir 22 år sköter iallafall sitt jobb. Det är skönt! I sommar blir han 23. Svårt att förstå.

 

111009

* Det går bra för Hrafnfaxis avkommor nu. Sigfus har varit i skåne på Gaedinga SM där han tog hem guld i A flokk, B flokk och T1 med bröderna Mökkvi från Åleby och Leiknir från Övergran. Jag är inte ett dugg förvånad och för varje dag som går tycker jag Stella blir finare och finare. Är lite inne på att betäcka något sto med Hrafnfaxi nästa år igen. Stella har ju varit ute på annons och det finns intresse att byta henne mot både ston, valacker och hingstföl. Men eftersom vi inte ska ha några fler hästar så känns det bara dumt att byta. Alltingen ska hon säljas eller så blir hon kvar. Hon är ju något att satsa på, så vill ju gärna behålla henne. Men man kan ju inte behålla alla, så vi får helt enkelt se vilka som blir kvar. Är säkert på om hon säljs att nya ägarna inte kommer bli besviken.

Det finns en liten liten chans att det kommer bli fölmönstring i slutet av oktober. Håller en tumme på det. Skulle vilja ta dit alla tre fölen, men vet inte om man kan stalla upp dom dagen innan. Hoppas det blir av. Skulle verkligen vara roligt att få en domares kommentar om fölen.

För övrigt växer dom så det knakar. Stella har vuxit om Frenja och jag tror hon kommer bli ganska så stor. Men även Frenja tror jag kommer att landa på minst 140. Tiden får väl utvisa hur det blir.

Katlas igångsättning går super. Vilken underbar häst. Hon förvånar en hela tiden.

 

110930

Stella har fina bröder hon: Sigfus hade ännu en lyckad tävlingshelg så här i slutet av säsongen. Bröderna Mökkvi från Åleby och Leiknir från Övergran gjorde debut i Gaedingakeppni på Romme i helgen med sanslösa poäng. Mökkvi vann A flokk (5 gång) med 8,43 i uttagning och 8,69 i finalen och Leiknir vann B flokk (4 gång) med 8,68 i uttagning och 8,84 i finalen! Leiknir segrade även i T1 uttagningen med 7,50 men Sigfus valde att stryka honom för att satsa på finalen i B flokk. Kul att de båda hästarna passar och ligger på hög nivå även i denna tävlingsform och inte bara i de traditionella grenarna.

110926

* Fick ett samtal från Atg kliniken i dag. De skulle ändra tiden som vi hade så nu får vi vänta ytterligare lite längre för att se om Perla är dräktig eller inte. Nu börjar väntan bli jobbig.

Vi har även börjat att sätta igång Katla. Vilken fin häst! Över förväntad och då är hon inte riden på så länge. Hon har blivit lite väl tjock och är extremt lättfödd. Lite mortion och portionerat hö ett tag framöver kanske hjälper lite på traven. Ska bli roligt att se den hästen efter vintern. Hon är ju bedömd med 7,83 för ridegenskaperna efter endast 2 månader träning. Så gång har hon. Det gäller bara att få allt att fungera och det ska vi nog lyckas med.

Även Frenja är nu ute på annons.

 

110924

* Har i dag satt ut Stella på annons. Vi måste ju sälja iväg något föl då vi inte kan behålla alla. Vi får helt enkelt se vilka som inte blir sålda så får vi behålla dom. Är så nöjd med årets föl. Så det gör inget att köparna får bestämma vilka vi själva behåller. I morgon ska annons ut på Frenja. Alla vårans Frenja :-) Även kallad älgen.

 

110914

* Blev ingen klinik idag. De höll på med tänderna på en annan häst och vi hade inte tid att vänta. Får ta det i oktober i stället. Bara skjuter fram det. Då har man något mer att längta till. För mig gör det inget om Perla inte skulle vara dräktig. Då satsar vi för fullt på nästa säsong. Då är planerna att betäcka något sto. Aska ska betäckas men som jag skrev tidigare så är det inte jag som ska ta föl efter henne. Utan Malin, Askas fd ägare ska få den stora äran.

 

110911

* Nu var det länge sedan igen. Mycket att förbereda inför vintern så då har man annat för sig.

Askas ben har blivit helt bra, men då är det något annat som kommer i stället. Frenja hade ett svullet öga förra söndagen, så jag gjorde rent det och var beredd att åka till kliniken dagen efter. Tack och lov blev det jättefin över natten. I förrgår tog vi av Kvika sin huva då den var så blöt. Annars brukar hon ha den på dygnet runt. När jag sedan kom ut på kvällen hade även hon ett svullet öga. Tror hon tyckte det var så skönt utan huva så hon har väl kliat sig för fullt och något skräp har väl åkt in i ögat. Var att göra samma sak där. Tvätta ögat och hoppas det skulle gå ner över natten. Tack och lov så la sig svullnaden.

För övrigt är det bra med hästarna. Fölen blir större för varje dag som går. Alla tre har blivit mer självständiga på bara en vecka. Kan lämna mammorna och ge sig ut på egna äventyr. Mest självständig utan tvekan är Stella.

Nu närmar vi oss en tråkig tid enligt mig. Hösten brukar innebära regn och leriga hagar. Jag hoppas det inte kommer bli allt för lerigt bara. Någon mugg vill vi inte ha. Men hästarna har mycket mark att röra sig på så det borde inte bli så lerigt. Mest är det vid ingångarna, men eftersom vi har fyra ingångar till hagen så brukar det alltid finnas någon som ser bra ut. I dag ska vi öppna upp till två hagar till. Nu är det den sista maten som finns i de hagarna. Men sedan en tid tillbaka har vi nu börjat att utfodra hästarna med hö. Vi har nästan för bra hö och bete, varenda häst är lite för rund. Tror vi ska fodra tre gånger per dag en tid framöver så det finns en chans att de går ner lite i vikt. När det börjar bli kallt och de måste ha lite mer energi kan man sätta ut några balar i hagen. Kanske skulle man bygga en hage som bara fölen kom in i? Frågan är om de kommer att utnyttja den. Kanske ska man prova och kolla. Man vet inte förrens man har gett det en chans.

 

 

110831

* Aska har de senaste dagarna varit svullet i ena bakbenet. Det ända jag kunde hitta var ett jättelitet sår på kotan.  Har haft alsolspritsbandage på natten och på dagarna har hon bara fått gått med ett sterilt bandage. Nu har svullnaden gått ner nästan helt, finns bara en liten liten svullnad kvar. Så nu hoppas vi det sista går ner.

Det finns en liten chans att Stella kommer bli till salu. Hon är mycket lovande och har ett enormt steg. Har inte sett något föl med sådant steg förut. Hon är något alldeles extra. Hon har alltid rört sig med en lätthet i gångarterna. Växlar  lätt mellan sina fyra gångarter.  Hon är ju efter Hrafnfaxi, en hingst som är väldigt populär just nu. Det går riktigt bra för hans avkommor och jag är övertygad att det kommer göra det även för Stella. Finns intresse för detta fina sto så maila för mer information. Kan även läsa om henne under hästarna. Dock vet vi 100 om hon blir till salu förens i slutet på september.

Lite info om Hrafnfaxis avkommor och om honom själv.

Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti är född 1994, högt 1 klass bedömd och med otaliga meriter från internationella tävlingsbanor, 2009 belönades han även för 1 klass premie för avkommor. Hrafnfaxi bedömdes till 1:a klass 2001 och blev då Sveriges högst bedömda hingst. Han erhöll 8,53 för ridegenskaper med bla 9,5 för vilja, 9,0 för pass och 8,5 för tölt, trav och form under ryttare.

Hrafnfaxi har representerat Sverige i flera mästerskap och har bland annat NM guld, VM silver och flertalet SM guld på meritlistan. Hur många hingstar finns det i Sverige som lett en uttagning på VM ?

På senare år har hans första kullar med avkommor börjat visats på avels- och tävlingsbanorna där flera visat på stora prestationer redan i ung ålder. Bland annat Leiknir som startade SM första gången som 6 åring eller Mökkvi och Rakel som deltog som 5 åringar på Avels VM.

 

Tävlingsmeriter

Hrafnfaxi representerade Sverige vid ett större mästerskap första gången 2002 då han blev uttagen till svenska landslaget efter att ha blivit Svenskmästare. På Nordiska Mästerskapen i Finland vann han T2 med 7,83 och kom till A final i fyrgång (!), en gren som han egentligen inte brukar tävla i.

 

Året 2003 var guldåret för Hrafnfaxi som då tog sig till VM och representerade Sverige i Danmark, efter att ha blivit trefaldig Svenskmästare i T2, Femgång och kombination. Väl på plats på sitt första världsmästerskap gjorde han en fantastisk uttagning i femgång och ledde uttagningen på 7,40 inför finalen, i finalen kom han sedan på en fjärde plats. I T2 placerade han sig på en sjätte plats efter att ha legat 2:a i uttagningen. Han tog även hem silvermedaljen i Femgångskombination.

 

Lite siffror om avkommorna

47 % av Hrafnfaxis bedömda avkommor har en 1:a klass bedömning, merparten bara 5 år gamla när de visades!

5 år är genomsnittsåldern för alla bedömda avkommor

100 % av bedömda avkommor som är visade 7 år och äldre har en 1:a klass bedömning.

Under 2009 steg Hrafnfaxis BLUP till 120

Under 2011 steg Hrafnfaxis BLUP till 122

Han hade två stycken 5 år gamla avkommor på VM 2009 för Sverige.

En av hans avkommor var högst för ridegenskaper, med 8,67, av alla bedömda hästar i Sverige 2009

En av hans avkommor var högst för ridegenskaper, med 8,82, av alla bedömda hästar i Sverige 2011

Han har två avkommor som toppar på Svenska Rankinglistan i Sport under 2011

 

 

110829

* Som vanligt händer det saker hela tiden på en gård. Fagur har varit lite dålig i magen några dagar innan helgen men det brukar ofta ge med sig när man minska eller tar bort på kraftfodret på stoet. På lördags kväll rann det från honom. Så det var bara att försöka fixa något som hjälper magen. Alla apotek var ju stängda, men man har ju tur som har distriktarn 1 km här ifrån. Kvinnan som hade jouren skulle precis in till station så det var bara att åka och möta upp henne och köpa en tub diarsanyl. Nu har magen äntligen lugnat ner sig.

Då till nästa hemska. I dag när jag skulle ta in hästarna så kom aldrig Flauta utan hon var kvar längst bort i hagen. Har aldrig hänt. De kommer alltid när jag ropar. Hon kom till slut halvvägs och sedan vända hon om och gnäggade. Ja frågan är ju var fasiken hennes föl är????? Hjärtat börjar att bulta. Har Fagur fastnat i någon tråd? Kommit ur hagen och till diket? Drunknat i ren panik? Helt omöjligt att han är med några andra hästar som står långt långt därifrån. Känner på Flautas juver och fasar att de ska vara stenhårt, men jag känner att någon har varit där och ätit. Jag börjar att titta mot dikeskanten. Ingen häst där. Trådarna runt hagen är hela. Vad fasiken är han? Flauta gnäggar och går precis vid min sida. Vad vill hon? Vart är han? Borde hon inte vara med sitt föl? Jag såg ju han för bara några timmar sedan. Lekte och härjade i hagen. Har någon hämtat ett föl i hagen? Börjar succisivt leta igenom hagen. Så hittar jag honom. Andas han? Ja det gör han. Tänker att vilken tur jag har distriktarns nummer på mobilen. Hur ska jag få in han själv är min första tanke när jag ser honom. Då resar han på sitt huvud och tittar på mig och funderar nog varför jag stör honom i sömnen. Han har lagt sig precis där det är höggräs. Därför jag inte sett honom. Flauta visste väl inte riktigt vad hon skulle göra när han inte kom när hon ropade och jag ropade på henne. Fagur reste sig på en gång och börja springa efter mamma. Är han sjuk funderade jag. Men har var lika vild som vanligt. Ingen feber, äter, leker och mår allmänt bra. Tänkte om han hörde dåligt? Så visslade lite i stallet och han reagerade. Så hör bra gör han. Tror helt enkelt han var otroligt trött. Det har nog tagit ut sin rätt att var dålig i magen i några dagar. Sedan som han och Frenja härjade kan jag förstå att han var så trött som han var. Stella kan vara med ibland, annars står hon mest för sig själv eller med Aska. Spanande senare på  Fagur i kameran och han var vild i boxen. När vi senare skulle natta var han trött. Låg och snarkade högt. Så glad att allt är bra med killen. Trodde där ett tag att jag hittat ett dött föl i hagen. Så hemskt! Så i natt kan jag somna lycklig. Då jag trodde de värsta!

110823

* Klinikentid kan man glömma den närmaste tiden. Fick tid den 14 septembet för att kolla dräktighet. Det fanns tidigare  men inte någon kvällstid. Så nu har man något att längta till.

 

110822

*  I dag har jag tagit kvalitetstid med Perla. Denna underbara fina fux. Man kan inte annat än älska detta sto. Hon är så speciell och känner man henne så förstår man varför. I dag stod jag i hagen och bara höll på med henne i nästan en timme. Borstade, smörjde lite tjärsalva, sprayade flugmedel, masserade lite och pratade med henne. När jag hade hållit på en bra stund ställde hon sig bredvid mig och bara la huvudet på min axel. Stod så en bra stund tills det helt enkelt blev lite väl tungt för mig. Underbara häst! Har även märkt att hon gärna är med fölstona och fölen. Tror hon saknar att vara mamma, fast jag tror även hon tycker det är skönt att få vara ledig ett år. Har vi tur så finns det något som växer i hennes mage. Hon har ju fortfarande inte brunstat om. Vi har varit på väg till kliniken många gånger nu för att ultraljuda, men alltid något som kommit i vägen. Kanske blir det på onsdag om det finns tid.

110821

* I dag släppte vi ihop alla stona i samma hage. Gick fint. Perla visade upp sig i en otrolig trav. Var lite arg att kameran inte var med. Men vad gör det? Jag kommer att minnas den traven i evighet. Känns så skönt att alla går i samma hage nu och fölen kommer att få den optimala uppfostran i en flock.

110820

* Kvika har äntligen kommit i bra brunst. Men vet inte om vi hoppar att betäcka henne i år trots allt. Har förhoppningsvis någon dag till att fundera på det. Vill gärna ha en Frenja till men skulle vilja att hon skulle få föl lite tidigare och då är det ända att göra att hoppa ett år. Samtidigt börjar hon bli med åren så kanske man ska passa på innan det är för sent. Nu är ju hon i toppfin form så något säger mig att betäcka. Hon trivs ju i mammarollen och jag har svårt att se henne som bara extramamma. I bland önskade man sig att djuren kunde prata.

För övrigt har vi i dag mockat lösdriften och lagt ut lite ny halm.

 

110819

* Vi släppte ihop Flauta och Fagur med Kvika, Aska och fölen. Gick fint. Kom fram till att vi har ett helt gäng fantastiska hästar! Är så nöjd med var och en av dom. Helt underbara individer. Tog några bilder i dag. Fagur töltade på i alla tempon. Men var bakom Flauta hela tiden. Så bjuder på galoppbild i stället, samt bilder på de andra fölen.

 

Fagur 1 vecka

 

 Frenja 6 veckor

 

 Stella 3,5 vecka

 

 

110818

* I helgen väntar jobb med att göra om lite i hagarna. Vi ska stänga av en del av lösdriftshagen då den blivit så blöt på ett ställe. Hinner vi innan vintern ska det dikas upp där. Vi öppnar nu upp till sommarhagarna direkt från lösdriftshagen så hästarna kan gå och beta ner det sista. Vi har även bete kvar på framsidan som måste ätas upp.

Vill helst inte släppa Katla och Perla där då Katla fortfarande bantar och Perla är i perfekt skick, och eftersom det kommer så bra överrens får de gå ihop. De ska när nästan allt bete är slut släppas ihop i flocken.

Flauta och Fagur däremot ska släppas tillbaka i lösdriftshagen i helgen så Fagur får några lekkamrater. Har inte velat gjort det innan då det varit så blött och det lär säkert bli lite spring i början. Aska står ju i den hagen nu och de har inte tidigare gått i hop. Men tror det kommer att gå bra. Fråga är bara vem som kommer att vara ledaren efter ihopsläppet? Satsa en tjuga på Aska. Ska ha kameran i högsta hugg så kanske man kan lyckas få någon bild på hästarna i rörelse. Skulle så gärna vilja ha på Fagurs tölt. En riktig naturtöltande kille.

110816

* Har lagt ut information om Stella och Fagur under hästarna. Både Fagur och Sólargeisli är till salu då vi valt att behålla stona så de i framtiden kan ta över aveln på gården.

Kvika har fortfarande inte kommit i bra brunst och det kanske blir att vi hoppar att betäcka henne i år.

 110814

* Nu när alla årets föl har kommit kan man änligen slappna av. Så skönt att det gick bra med både fölen och stona. Resultatet för Aegir blir 100%. Det är alltid skönt.

En av fölen ska säljas och eftersom Flautas föl blev en hingst så har vi valt att det är den som kommer att säljas. Det fölet som är absolut finast tecknat. Vid utsläppet i morse sprang han i galopp och tölt. Han har riktigt långa ben. Hoppas vi kan få några bra bilder i dag. Finns det intresse för fölet redan nu, så går han att reserva.

 

110812

*klockan 5 kom det som vi väntat på, ett helt underbart hingstföl. Allt är bra med mor och son. Det var en enkel fölning, men den lille hade lite svårt att hitta till maten så vi fick hjälpa till på traven.

 

 

110811

* VAXPROPPAR! Flautas spenor var fulla med mjölk vid utsläppet i morse också. Vid 10 tiden när jag tittade till henne i hagen så var det vaxproppar där! Släppte in henne redan klockan 17 då hon såg ut att vilja komma in. Då hade hon också läckt lite mjölk. De är inte så mycket så man behöver oroa sig. Men i dag tror jag stenhårt på föl! Har vi tur redan i kväll. Så håll en tumme för oss.

110810

* I natt har Flauta var lugn och inte direkt visat tecken på fölning. Juvrerna var inte direkt fulla när vi nattade. Så det kändes inte direkt som det skulle komma i natt. Inget kliandes eller vandrades. Hon stod och sov med stängda ögon.

Vid utsläpp i morse 5:30 vad juvrerna helt fyllda och även spenorna. Oftast sker det ett dygn före fölning, så har vi tur kommer det föl i natt. Hon ville dessutom inte direkt gå ut utan ville hellre stanna inne. Så hon ska få komma in lite tidigare än vanligt. Både Aska och kvika har velat föla inne. De har alltid stått vid grinden och hängt när det har varit dags.

Vid 10 tiden var juvrerna fortfarande fulla och bäckenbanden är sedan någon dag sedan släppta. Blir väldigt intressant att se hur hon ser ut vid insläppt. Hoppas på vaxproppar.

 

110809

* Flauta visade nästan alla tecken på fölning i går kväll. Inga riktiga vaxproppar, men små kristaller. Lite mjölk i spenorna. Hon hade jättejuver och kliade svansen som bara den. Nästan kastade in hela baken i krubban. Ställde klockan varje kvart hela natten och morgonen, men inget föl. I dag var juvrerna mindre när vi tog in henne. Känns nu som det inte kommer i natt. Får titta igen när vi nattar hästarna hur det ser ut. Dygn 318 i dag. Så egentligen borde det inte vara så nära.

 

110808

* Vilket oväder det var i natt! Hela himlen öppnade sig och det blåste som bara den. Det var över fort, men vilka mängder det kom. 

Klockan 2:30 var jag och tittade till Flauta och hennes juver var stora, dock fortfarande inget i spenorna. Passade även på att ge hästarna lite mer mat i ovädret så det håller sig varma. När de väl var gjort så duggade det bara lite och blåsten var som bortblåst. Vad fort det slår om!

Nu är klockan 12 och Flautas juver är stora. Hoppas de inte går ner under dagen. Klämmer man ut en droppe mjölk så är det åt de vitare hållet. Det rör sig även i magen och hon slår med bakbenen mot magen.

I morgon ska det vara sämre väder igen, sedan ska det slå om till uppehåll. Tycker hon kan klämma ut fölis då.

Kanske blir mer uppdatering på Flauta fronten i kväll.

Tog in hästarna redan 18:00 och Flautas juver var fortfarande stora. 

Vid 20:00 tiden var juvrerena fulla och det blir att ställa klockan i natt. Fortfarande ingen mjölk i spenorna, men vi vet hur fort det kan ta. Får se hur stor de är när de nattas vid 22 tiden. Hoppas och håller tummarna för vaxproppar. Hon har mest stått i hagen hela dagen på samma ställe, vilket hon inte heller brukar göra.

 

 

110807

* I dag är Flauta inne på dygn 316. Juvrerna växer och växer, men det finns lite plats kvar och spenorna är inte fyllda. Hon har varit lugnare nu i två nätter. Inte lika mycket sparkande mot magen. Hon har fortfarnade inte legat ner och står mest still hela natten.

Annars händer det inte så mycket nytt på hästfronten. Vi hade hoppas på att betäcka Kvika, men fortfarande ingen brunst synlig. Det har gått 31 dagar nu. Så jag hoppas att 30 dagars brunsten snart är här. Tror att det är mer vanligt att den kommer innan 30dagar än efter. Men Kvika är ju lite speciell på många sett. Så kanske även på det här. Får hon ingen bra brunst nu så får hon gå tom. Svår säsong det här och nu ska det regna och vara dåligt väder ett tag. Så det underlättar ju inte. 

 

110805

* I natt har Flauta sparkat mot magen flera gånger och hon har inte legat ner på tre dagar nu. Trött är hon. Hon är i dag 314 dygn och jag har beställt ett fuxsto med stjärna tills i helgen. Bäckenbanden är släppte och jag tror fölis kommer att titta fram ganska snart. Dock kanske inte i helgen, men hoppas kan man ju. Jag tror både hon och fölis är redo, fast det egentligen är ett tag kvar. I går kväll var nästan juvrerna fulla.

  

110803

* Alltid lika intressant att spana in stona i boxarna. Flauta har flera gånger i går kväll/natt luft bakbenen mot magen. Så förmodligen rör det sig väldigt mycket där inne. Har inte hört att hon haft förvärkar. I dag är hon i dygn 312 och självklart hoppas jag att hon kommer att gå till 320. Sedan får gärna den lilla titta fram. Skulle vara praktist medans man har semester. Tror inte hon kommer 335 dagar. Hittills har vi fått fölen på dygn 314 och 328. Någonstans där emellan skulle vara bra tycker jag. Men huvudsaken är att fölis är redo. Hoppas självklart på ett till sto, men sånt flyt kan man väl inte ha?

I dag är traktorgrävaren här och gräver ut lite mer för paddocken. Kanske hinner det dikas lite också? I morgon kommer regnet igen och då blir det åter att vänta tills det har torkat till.

Har fått några förfrågningar om stallplats. Vi kommer förmodligen inte hyra ut några platser. Planerna som det ser ut nu är att ha nästan alla på lösdrift. Vi får in några till i lösdriften, men det känns bättre att de får lite mer plats att röra sig på.

När det är slut på betesperioden kommer vi släppa ihop alla stona och fölen i lösdriftshagen. Tror det kommer bli en fin flock. Största flocken vi har haft.

 

110802

* Ber om ursäkt att det inte kommit några uppdateringar på slutet. Men vi har haft fullt upp de sista dagarna. Fölen växer så det knakar och det gör även Flauta. Hon är nu i dygn 311 och det närmar sig för henne med stormsteg. Juvrerna har börjat att växa, men inte direkt någon mjölk. Kameran är installerad i hennes box, så nu blir det att spana på henne ett tag framöver. Tyvärr har vi inte kunnat gjort det innan eftersom adaptern till mottagaren hade gått sönder. Nu är en ny införskaffad så hoppas den håller bättre.

Vi har även släppt ihop Aska och Stella med Kvika och Frenja. Nu hoppas jag snart fölen ska våga börja leka med varandra. De går i lösdriftshagen så jag tror det kommer bli lagomt med gräs för Aska att vänja sig i.

Flauta har vi ställt i en egen hage och öppnat upp hela sommarbetet till henne. Så hon är nog mer än nöjd.

 

110727

* Fölis har fått ett namn. Det blev Stella från Vattjom. Stella betyder stjärna. Hon är så fin och jag är jättenöjd. Har även släppt Aska i en hage med mera gräs. Men hon har inte riktigt tid att äta ute, hon måste titta på Stella hela tiden. Även fast hon ligger ner så måste hon vara där och nosa och titta. Precis som hon tror det inte är på riktigt. Aska är så stolt. Tyckte Kvika varit stolt över sina föl, men Aska slår henne med hästlängder. Så roligt att se. Hon ska inte betäckas om i år. Nästa år är det Askas fd ägare Malin som ska betäcka henne. Ska bli roligt att se vad hon väljer för hingst. Jag vet att hon komma välja med omsorg. Både när det gäller hingststation och hingst.

Vet inte om jag skrivit det innan. Men vi kommer betäcka om Kvika med Aegir. Är så nöjd med Frenja och jag ser gärna det kombinationen en gång till. Kvika är i jättefin form och man kan absolut inte tro hon är 20 år. Har svårt att tro det själv. Tar hon sig kommer hon att vara 21 år när hon bli mamma igen. Men man ska inte stirra sig blind på en siffra tycker jag. Utan man får helt enkelt se hur stoet är. Kvika har inga problem att hålla hullet, älskar att vara mamma och ger grädde till sina föl. Ett bra avelssto helt enkelt.

Flauta är i dag i dygn 305. Hon har inte satt några nämvärda juver, så det är ju skönt då hon har en stund kvar.

Perla har inte brunstat om och vi ska åka på kliniken och kolla henne nästa vecka. Katla har precis börjat att brunsta så henne ska vi snart betäcka. Vi hoppas på en bra brunst. Hon har varit sen i år med att släppa sin päls och överviktig är hon. Står nu på bantning och jag tror det kan vara svårt att få henne dräktig i år. Kanske inte så mycket pga övervikten utan att hon började släppa sin vinerpäls så sent och brunsten kom också i gång sent. Men vi ger det ett försök. Skulle hon inte ta sig första gången så har vi ju några gånger på oss. Mig gör det inget att få sena föl. Huvudsaken att de sedan går i en bra hage meden bra ligghall. Så de kan gå in om det blir kallt och busväder.

 

 

 

110726

* Redan klockan 23:15 tittade ett litet brunt stoföl med stjärna fram. Allt har gått enligt skolboken. Aska är en sån duktig mamma och tar bra hand om sitt föl. Efterbörden kom nästan på en gång. Det är alltid skönt. Fölis som fortfarande inte har något namn har långa långa ben och reste sig ganska snabbt upp och stod i över 45 minuter. Kommer bli en tjej med stark vilja tror jag. Efter tre timmar hade hon ätit flera gånger samt bajsat. Aska och fölis såg ut att må prima och då kan man äntligen känna sig lugn. Andas ut för denna gång. Bara en kvar och hoppas allt kommer gå lika smidigt med henne.

110725

* Har nu satt ut Solis på annons. Har helt enkelt inte råd att ha han i hingstflock och blir han nu inte såld kastreras han till hösten och tas hem. Kommer bli något fint av den killen. Bara tänka på vad Sólfari har lämnat för något och Kvikas avkommor gör ju ingen besviken. Han har ju redan som föl rört sig med en otroligt spänst i gångarterna.

Aska har stått vid grinden större delen av dagen igen. Bytte till en annan hage så hon fick äta lite mer gräs. Vid nattningen klockan 22 hade hon vaxproppar. Samt har alla tecken på fölning. Så jag tror det kommer föl i natt. Blir att vara vaken i natt och vaka.

 

110724

* Aska är i dag i dygn 327. Juvret är hur stort som helst, men fortfarande inte någon mjölk i spenorna. I natt har hon kliat svansen igen och inte legat lika mycket som hon brukar. Hon är så lugn och sansad och vill ha mycket kärlek. Så fort man närmar sig hagen kommer hon fram. Står vid grinden och väntar på att man ska gå en promenad med henne eller att man ska gå in och klappa lite. Hon har tur nu, för nu blir hon extra bortskämd. Några promenader per dag och blir borstad extra länge. Måste smöra för henne så hon lyssnar på mig att jag vill att fölis tittar fram snart. Får se om jag uppdatera i kväll hur hon ser ut när vi tagit in henne. Hoppas självklart på fyllda spenor, vit mjölk och gärna vaxproppar. :-) Men i detta väder så får man nog inte ha så stora förhoppningar.

Det börjar sakta men säkert även närma sig för Flauta. Dygn 302 i dag och hon är stor, riktigt stor.

Klockan är nu 16 och Aska har mer eller mindre stått vid grinden hela tiden. Vill ha kärlek. Man får gå in och klappa henne och borsta lite så är hon nöjd ett tag. Efter ett tag är hon tillbaka vid grinden. Ska ut och gå en liten promenad med henne nu. Det verkas också uppskattas. Bara hon får vara nära en. Mysig häst!

Klockan är snart 20 och Aska har fått gått in. Fyllda juver, lite vitare mjölk men inte mer än så. Ska ut vid 22 och natta och hoppas att det hänt något mer till dess.

Klockan 22 och det ser ut som det gjorde vid 20.

 

110722

* I natt har Aska kliat svansen för fullt och nu är det nära. Hon hade fyllt juvrerna i morse och bäckenbanden har släppt. Hon har legat flera gånger i natt och haft starka förvärkar. Var stor i juvrerna även när hon gått i hagen några timmar. Annars brukar de minska i storlek.

Kommer med en uppdatering när vi tagit in henne. Ser på besöksstatestiken att vi har tjugotal som följer oss. Roligt!

Kan även meddela att Flauta nu gått 300 dygn och är rejält stor.

Nu när vi tog in Aska har hon fortfarande fullt i juvrerna. Dock inte spenorna. Så det känns inte jättenära, men vad vet man? Blir att ställa klockan i natt  igen.

 

110721

* I går när vi tog in Aska så hade hon knappt några juver alls. Pratade med en som har mycket erfarenhet och de kan fylla juvret helt för sedan nästan inte ha något. Framför allt ston som inte haft föl på länge kan göra så. Det är för att spänna ut juvret så det får plats mycket mjölk. Så smarta våra djur är. Säkert det Aska har gjort. Men i dag när jag tog ut henne så stod hon och kliade svansen i boxen för fullt och juvret var nästan fullt. Får se hur hon ser ut om några timmar då de brukar försvinna när de är ute och går i hagen. Men har vi tur så fyller hon ut det sista istället :-) Hoppas kan man ju! Hon är i dag i dygn 324.

Frenja blir i dag 2 veckor. Om vädret håller i sig så blir det lite bilder i kväll.

Här kommer några bilder, tyvärr så springer hon inte när kameran är framme. Mer nyfiken vad det är för något. Hoppas på bättre tur nästa gång.

Kameran är nu på laddning och vi hoppas på föl i natt. Tyvärr tror jag inte det, men hoppas kan man ju.

 

 

 

110719

*  I går kväll hade Aska fyllt juvrerena helt, dock inte ut till spenarna. Så telefonen ställdes varje halvtimma hela natten. Inget föl ännu. Men hoppas på att det kommer ett i natt. Blir samma visa då. Trodde faktist det skulle komma något i natt. Hon stod och vägde bakbenen fram och tillbaka, sparkade sig själv lite på magen, svansen gick som bara den. Hon är redo nu.

Vi släppte även ihop Flauta med kvika och Frenja. Gick jättebra. Flauta nosade på Frenja sedan gick de iväg och åt gräs. Inte mer märkvärdigt än så.

Vi har även fått mängder med grus till paddocken. Tyvärr ställde vädret till det för oss, då det kommit mängder med regn. Men vi får helt enkelt vänta tills det torkat upp igen. Har vi tur så finns det en paddock på gården till hösten.

 

 Aska i dag.

 

 

 Aska i monitorn. Vad har man gjort utan den?

 

 

110715

* Såg när jag tittade på resultaten från SM att Aegirs avkomma Amor från Wänedal startade T1 och V1. Fick 6,63 i T1 och en 16:onde plats och i V1 6,60 och en 14:onde plats. Vi har sedan en tid tillbaka satt ut Aegir på annons då vi tycker det skulle vara skönt utan hingstar på gården. Vilket fall ser det ut som han kommer få bli kvar. Det känns inte bra med de som hört av sig och det klickar inte. Då får det helt enkelt vara. Jag har lovat han ett bra sista hem och det står jag vid. Här vet jag att han får det så bra han kan. Så vi får helt enkelt ha hingstanpassat. Aegir är 22 år och rids för fullt. Man kan absolut inte tro han är en dag över 15 år. Så fin och fräsch i kroppen och hullet.

Inga fler föl har det kommit. I natt hade Aska starka förvärkar igen. Man ser riktigt hur det rör sig i magen och hur hon reagerar. Robert kommer till veckan att åka bort och jag hade hoppas på föl innan det. Chansen finns ju att det inte blir så och jag har kallat in mitt syskonbarn som hjälpreda om det skulle komma något föl när han är borta. Så skönt att vara två.

Flauta har på bara en vecka blivit ordentligt rund om magen. Hon har redan satt lite juver fast hon nästan har 1,5 månad kvar. Tror inte heller hon kommer gå hela tiden ut. Får se om man har rätt känsla på henne också. Hon har inte heller haft föl hos oss förrut så vi vet inte riktigt hur hon beter sig innan fölning. Men kameran kommer åka upp direkt utanför hennes box så fort Aska har fölat. Har vi riktig otur så går Aska över tiden och Flauta fölar innan beräknad tid. Men jag tror inte det blir så. I så fall får vi helt enkelt använda benen för att gå ut i stallet och kolla dom på nätterna i stället för i monitorn.

 

 

110714

* I natt har det varit lugnare med Askas förvärkar, men natten innan hade hon rejäla värkar. Hon är stor nu så jag har betällt leveransen tills på söndag natt/måndag morgon. Innehållet är ett svart stoföl med bläs. Chansen är väl inte så stor att det blir tecken på fölis, men hoppas kan man ju. Jag kommer vara glad vad det en blir. Bara allt går bra så.

I dag är Frenja precis en vecka. Hon lever upp till mina förhoppningar och jag är mer än nöjd. Rör sig fortfarande mest i tölt och galopp. Måste ta mig i kragen idag och ta och knäppa några bilder. Störst chans att få några bilder när hon springer är ju på morgonen då hon inte riktigt vet åt vilket håll hon ska springa. Får hoppas hon spar lite energi tills senare när kameran kommer fram.

Det händer även övrigt saker på gården. Just nu körs jordmassorna bort som blev efter man grävt ur till den framtida paddocken. Det är stora mängder.  

110712

* I går började även Aska få förvärkar. Har därför ställt klockan på varannan timme på nätterna och just nu känner man sig mer död än levande. Eftersom inte Aska har haft något föl hos oss, så vet vi inte riktigt hur hon beter sig och det blir svårare att gissa till sig när det är dags. Hon var inte så stor i går i juvrerna och mjölken var genomskinlig och hon har inte släppt bäckenbanden helt. Så det känns inte riktigt som hon är på gång. Men bättre att ta det säkra före de osäkra. Nu lämnar hon dessutom mat och äter inte upp på en gång. Alla som känner Aska vet nog att det inte har hänt så ofta. I dag kliade hon svansen väldigt mycket i hagen. En del ston gör så när det börjar att närma sig. Blir intressant att se hur hennes juver, mjölk och bäckenband ser ut när vi hämtar in henne i kväll.

Förra veckan gick ju SM av stapeln och jag är så nöjd med mitt val till Aska. Man längtar lite extra nu efter en avkomma efter Hrafnfaxi. Silver i Tölt T2 på SM med 7,50 i uttagning och 7,63 i final! 17 år gammal och efter två månader i hage på Stenholmen! Sonen Leiknir var i A final i Fyrgång, men valdes att inte rida finalen utan satsa på Tölt finalen och tog där bronset i Tölt T1 på fantastiska 7,78 ! Den andra sonen Mökkvi gjorde sitt personbästa i Speedpass på sanslösa tiden 7,79! Vilken hingst Hrafnfaxi är och vilka avkommor han ger. Bara hoppas allt går bra nu! Aska vill så gärna ha ett eget föl och Frenja vill ha en lekkamrat. Mamma Kvika är ju inte så rolig att leka med.

 

110711

* Frenja lever verkligen upp till sitt namn. Hon är så roligt när vi släpper ut dom på morgonen. Hon vet inte riktigt åt vilket håll hon ska springa åt. I bland står hon bara still och hoppar rakt upp. Kvika går ofta direkt in i lösdriften. Då springer hon runt där inne. Hon visar mest galopp och tölt i hagen. Har fortfarande inte fått någon bra bild på henne när hon springer  i hagen. Men ska se om jag kan få till en bra under dagen. Lägger in en bild så länge när hon ligger och solar sig i lösdriften.

Med de övriga hästarna är det bara fint med. Aska har börjat att fylla juvrerna ordentligt och det märks även på henne att det börjar bli tungt nu. I dag är hon på dygn 314, samma som Kvika var när Frenja kom till världen. Min instinkt säger att det inte blir de närmaste dagarna. Men vad vet man? Kameran är i alla fall uppmonterad och jag följer henne på kvällarna för att se hur hon beter sig samt kollar varannan timme på natten. Är glad jag har semester, för det blir inte den sömn man vill ha.

Flauta kommer ju förmodligen att föla när jag börjat att jobba. Har jag tur så kan hon föla på semestern. Det blir i så fall innan dygn 327. I år är det ju ett riktigt hingst år och många som fölar innan beräknad tid. Så jag får hoppas det andra stämmer bra. Jag tror hon väntar ett hingstföl, men hoppas självklart på ett sto. Aegir har ju fått två ston i år. Men har vi riktigt tur så blir det tre. Han lämnar många sto föl och det känns ju bra.

Vi funderar fortfarande om vi ska betäcka Kvika i år eller inte. Hon är i riktigt fin form nu och vi får väl besluta oss hur vi ska göra när hon närmar sig 30 dagars brunsten. Om hon är lika fin form då, så blir det nog att vi betäcker henne i år igen. Hon älskar att vara mamma och tar väl hand om sina föl. Vi kommer nog inte att åka på kliniken för att kolla om hon är dräktig. Utan tar hon sig så gör hon det. Annars får det helt enkelt vara. Blodprovet får ge svar på det i senare skede. Känns bara onödigt att transporter fölet till kliniken och allt vad det innebär.

 

 

110709

* Nu är kameran monterad i Askas box och den är även halmad. Så nu är vi redo för fölning. Jag tror inte det kommer att ske de närmaste dagarna, men skönt att vara förberedd. Vet inte hur folk klarar sig utan kamera. Så skönt att se hur stoet beter sig, samt när det är på gång. Man slipper springa ut och störa stoet flera gånger per natt. En bra investering helt enkelt! Fölis har även fått ett namn. Hon heter Frenja från Vattjom. Det betyder vild tös. Det är hon också. Ska bli så roligt att hon kommer få en lekkamrat om allt går bra inom en snar framtid. Tror det betyder mycket för henne.

 

 Kvika på onsdag kväll, på torsdag morgon strax efter 5 var Frenja född.

 

 

110708

* I går morse strax efter klockan 5 födde kvika ett fint stoföl efter Aegir. Hon har ju haft förvärkar några dagar och när vi hämtade in henne från hagen i onsdags så var juvrerna jättestora och hon hade fyllt spenarna helt. Hon hade även släppt bäckenband. Vi hade aningar om att det skulle komma ett föl men hade hoppas hon skulle ha passerat 320 dygn. Nu var hon bara på 314 dygnet men allt har gått jättebra. Fölet som ännu inte har fått något namn rör sig fjäderlätt i hagen. Kvika har fullt upp att springa efter. Hon är väldigt lik Sólargeisli på många sett.

Näst på tur att föla är Aska och efter mycket om och men så har vi bestämt att hon ska få föla inne. Det finns en hel del stenar i hagen och det känns lite för osäkert att föla där ute. Så vi tar det säkra och har nu stallat in henne på kvällarna. Kameran kommer i morgon att monteras vid hennes box. Hon har börjat satt lite juver och i dag har även bäckenbandet börjat att släppa lite. Hon är väldigt nyfiken på Kvikas föl och jag tror hon längtar efter sitt egna.

 

 

 

110705

* I dag kom svaret på proverna som vi skickade på analys. Kanonhösilage i år igen. Är riktigt nöjd. Det enda som behöver tillsättas är lite mineraler på de hästar som inte går på fri tillgång. Det finns massvis med pengar att tjäna på att göra analyser och man blir förvånad på att inte fler väljer att göra det. I stället fodrar de på med massvis med kraftfoder och större delen med kraftfoder som inte ens passar till just det höet. Sedan funderar man på varför hästen har så mycket energi. Att inte fler inser att man måste ha en analys för att göra en bra foderstat. För vissa är det viktigare att hästen har snygga schabrack i stället för lägga pengar på en analys. Man prioreterar verkligen olika här i världen och tur är väl det. Hästhållningen är verkligen ett ämne som kan diskuteras i oänlighet. Vissa tror bara att det är islandshästar som kan gå på lösdrift. Fler hästar skulle få chansen att prova. Tur det har blivit mer och mer populärt. Sedan finns det alltid undantag och lösdrift kanske inte är något för alla hästar, men säkert större delen av dom. Sedan gäller det att få en bra fungerande flock.

För övrigt har Kvika börjat fått bra med mjölk i juvrerna och hon har även börjat fått förvärkar. Även Aska börjar så smått få mjölk. Jag behöver nog inte nämna att vi längtar som bara den nu. Perla är även betäckt en gång till med Aegir. Vi kommer inte kolla henne förrens det är dags för brunst igen. För skulle hon inte vara dräktig får de ta bakterieprov på henne då vi ändå är på kliniken.

Vi håller även på att byta ut lite band i hagarna där det har blivit lite slitet. Bort med det gamla och upp med nytt. Vi ska även sätta en tredje tråd i vinterhagarna, strax under den översta tråden. På den kommer vi sätta jordningen. På så sätt kommer vi ha bra ström i hagarna även när det kommer mängder med snö. Dock måste hästarna komma åt båda trådarna för att få sig en stöt. Men det känns som det är bättre att göra så än att det är dålig ström runt om.

 

110701

* I dag har Aegir fått betäcka Perla. Hon har en riktigt bra brunst så nu håller vi tummarna att hon kommer att ta sig. Både Perla och Aegir skötte sig perfekt. Dock är mina förväntningar inte allt för höga då Perla gick gall i fjol. Dock är hon kollad och allt är som det ska. De tror att anledningen att hon inte blev dräktig i fjol är för att hon födde ett jätteföl och tog all hennes kraft samt att hon gick in i vintervila redan i augusti. Tar hon sig inte i år så finns det säkert en anlednning att hon inte ska ha föl. Då får hon helt enkelt vara extramamma till de andra fölen. Hon kommer inte att säljas för det är något speciellt med den tjejen. Blev otroligt fäst vid henne redan efter någon vecka. Hon kan stå med huvud på mina axlar och bara stå där. När man är vid hagen och ropar kommer hon i full galopp mot en.

Fick även ett mms i dag av Maarit som har hingsflocken där Solis för tillfället bor. Han har blivit stor och ser fin ut. Mycket man hade han fått. Maarit tyckte han hade hagens finaste hals. Låter ju lovande. Med tanken vilka hästar han går med. Våra planer är att åka upp till jämtland i sommar. Ta två flugor i en smäll. Först hälsa på Emely med familj och djur och på vägen hem hälsa på Solis. Ska bli spännande.

Nu är kameran i stallet uppmonterad. Nackdelen är när den är inkopplad så slås våra internet ut. Hoppas vi kan få någon ordning på det. Har tänkt börja spana på hästarna och se hur de beter sig. Tror fortfarane Kvika kommer få innan beräknad tid. Aska kan nog gå tiden ut. Vi är fortfarande lite inne på att hon ska föla ute. Hon trivs så mycket bättre ute. Men vi får se hur det blir när det närmar sig. Flauta har längre tid kvar, men den som väntar på något gott.

Har även sett bilder på Aegirs och Litas avkomma. Ett fint sto med långa ben. Planerna är att åka och hälsa på så vi får se underverket. Jag är 100 på att det kommer bli en underbar trevlig individ. Med två så snälla föräldrar kan jag inte tänka mig något annat.

110630

* Då var årets skörd klar. 23 ton hö/hösilage ligger fint plastat på åkrarna. Alltid en jobbig tid innan allt är klart. Vädret har verkligen varit på våran sida. Tack för det! Vi har tagit prover på hösilaget som vi skickat på analys. Eftersom det är två olika vallar, så har vi även skickat in två prover. Förhoppningsvis kommer det vara bra värden. Men hoppas inte på för bra bara. Hästarna får inte bli allt för runda. Ger hellre lite kraftfoder än att hästarna blir för tjocka.

110629

* Aegir blev i kväll pappa igen. Lita födde ett fuxfärgat stoföl. Känns extra roligt då Lita är en av mina absoluta favoriter.

110623

Flauta

Kvika

 

*Tog några bilder i dag för att visa hur magarna växer på de dräktiga stona. Snart kan vi börja räkna ner dagarna.

Perla har blivit jättefin i kroppen och hon ser precis ut som man ska. Hon har gått upp bra i vikt. Snabbare än vad jag trodde hon skulle göra. Nu ska hon verkligen gå upp något mer eller ner. Katla måste dock ner i vikt annars är risken stor att hon får fång. Hon har väldigt lätt för sig att gå upp och nu står hon i en hage med mindre gräs och blir utfodrad 4 gånger per dag med hö.

I söndags var jag i Kovland och såg ett nyfött föl. Ett underbart hingstföl efter Garri. Man längtar verkligen lite extra när man titta på de små.

Våra planer i år är att betäcka Perla och Katla med Aegir.

Solis fyllde i går 1 år. Han växer så det knakar och står nu på hingstbete hos Marit Friman. Planerna är att åka upp snart och ser hur han har det.

110605

* Snart börjar semestern och jag kan säga att man längtar. Bara att få vara hemma och pyssla hela dagarna är ju underbart. I år ska vi måla klart bostadshuset är det tänkt. Kanske vi hinner börja lite smått med målningen på gårdshuset också?

Vi har nu släppt Katla och Perla i en annan hage på gården. De ser riktigt nöjda ut med allt grönt att äta. Gräset växer riktigt fort nu och vi har redan fått börjat slå längst hagkanterna så inte gräset växer upp till tråden. När vi väl kommit runt alla hagar är det väl dags att börja om. Huvudsaken är att det är bra ström i tråden och då gäller det att hålla efter riktigt. Vi har investerat i ett riktigt bra aggregat och kvalitets tråd. Då måste man också se till att man inte gjort det i onödan.

De dräktiga stona växer så det knakar. Kvika är störst av de tre och hon är ju också beräknad först av alla. Hon börjar bli riktigt tung. Har stallat in henne och Flauta så de slipper knotten. Men när vi släpper ut dom på morgonen går Kvika oftast in i lösdriften och ställer sig. De ser väldigt nöjda ut med att få komma in. Ovanligt för dom då de annars går ute dygnet runt. Planerna är ju att stona ska föla inne sedan ska de få släppas ut igen. Om det nu inte blir för mycket knott. Aska ska få stå ute tills i början av juli. Sedan stallar vi in henne. Lagom till fölningen. Hon trivs verkligen ute och hon tycker heller inte knotten är för besvärliga. Så jag tror att det är det bästa för henne. Man får anpassa vad man tror är bäst för varje individ. Bara hoppas jag känner mina hästar så bra som jag tror.

110528

* Har lagt ut lite information om Perla och Katla. Har även släppt Aegir i en hage med mera grönt. Aegir

Perla

110526

* Vi närmar oss sakta men säkert sommaren. Vissa dagar är det riktigt varmt ute och man ser hästarna ligger i solen och bara njuter. Så härligt att se. Stona de växer åt alla håll och kanter. Fölningarna känns inte allt för långt borta nu. Hrafnfaxi, som Aska är betäckt med har varit ute och tävlat. Det får mig att längta ändå mer efter föl. Han är bara för läcker. Samma gäller hans fina avkommor. De är verkligen något extra. Titta in Hrafnfaxi på hans ägares sida. Han är nu 17 år och inte syns det att han inte är tränad inför tävlingen: http://tolt.nu/nyheter/2-2011/95-succe-pa-nationella-i-norrkoeping

De nya hästarna på gården, Perla och Katla har anpassat sig fint. Perla var mager när hon kom, men nu ser hon hon bra mycket bättre ut. Några kilon till ska hon dock gå upp. Katla däremot är åt det tjockare hållet, så hon ska ner i vikt. Inte lätt nu när det är dags för bete. Information om Katla och Perla kommer att komma så småningom.

Har lovat några bilder. Inte de bästa, men de får duga så länge. Inte lätt att få bilder på hästar när de finns gräs. Kanske orkar man ta fram kameran i helgen och knäppa kort, så blir det lite bättre bilder. De här är knäppta med telefonen.

Katla. Exteriör bedömd 7,78

Perla. Gårdens vackraste häst, dock obedömd, vilket är synd då hon både har fin exteriör och rör dig mycket lovande.

Flauta, magen är inte så stor, men den växter och växer.

Aska, inte den bästa bilden, men den goa magen syns.

Kvika, inte heller den bästa bilden. Men en bra bild på den stora magen.

Och så en bild på gårdens kung. Finaste Aegir

110508

* I går var vi neröver landet och hämtade hem ett sto. Katla, ett 2:a klass bedömt sto som även har den roliga färgen musblack. För oss har färgen alltid varit oviktig, men det är ändå roligt med liten annan färg i hagen. Planerna är just nu att betäcka henne i sommar med Aegir. Men först måste hon fälla klart och än en gång har man mycket borstande framför sig. Båda Flauta och Katla har mycket päls kvar. Perla har nästan fält klart. Så typiskt att min nya pälsskrapa har gått sönder. Blir att investera i en ny. De är verkligen guld värde. Framför allt när det nu är 6 hästar hemma. Även en bild på Katla kommer.

110502

* Flauta är hemma igen efter att varit utlånad till Emely. Släpptes in i flocken och allt gick kanon. En bild på henne kommer strax så får ni se den lilla mage hon har. Den är inte stor, men det rör sig som bara den där inne.

110424

* Vart tar tiden vägen? Den bara rinner i väg och det blir tyvärr lidande för hemsidan. Ska skärpa mig! Mycket har hänt sedan sist. Ett nytt sto har anlänt till gården. Perla från Väbylund. Ett underbart vackert sto efter Mökkur. Information och bilder på henne kommer. Aegir är igångsatt sedan några månader och han går riktigt bra nu. Riktigt roligt att han får komma ut och röra på sig. Han är så otroligt fin och lyhörd häst. Man bara älskar honom!

Stona börjar bli riktigt runda och i magarna rör det sig lite smått. Vi får ju sena föl i år och de är hela tre månader kvar innan två av dom är beräknade. Den sista hela fyra månader kvar. Men den som väntar på någon gott.............

Vi är snart klar med sommarhagarna också. Så här tidiga har vi väl aldrig varit. Men det känns riktigt bra. Vinter har tagit riktigt hårt på stolparna och isalatorer. Hälften av alla på nedre tråden har gått sönder. Så till vintern ska vi ta ner trådarna i vinterhagarna så slipper vi en del jobb. Det börjar också bli lite grönt i hagarna. Så vi går verkligen mot bra tider.

En liten bild på Perla. Fler kommer att finnas under hennes egna sida som kommer inom kort.

110319

* Igår kom det säkert 6-7 cm snö igen. Men vad gör det? Vi går mot rätt håll och våren är verkligen nära. Fåglarna kvittrar och solen lyser längre på kvällarna. Idag kom solen fram några gånger och ett tag var det 18 grader.

Hann även med en tur på Aegir i dag. Vilken kille! I dag var den bästa dagen i ridningen någonsin. Kunde inte sluta tölta. Aegir blev lite förvånad när vi töltade förbi infarten. Men jag var helt enkelt bara tvungen att få rida en liten stund till. Längtar tills morgondagen och hoppas det kommer att fungera lika bra då. Hoppas även sambon har lusten att ta fram kameran så kanske ni kan få se ett smakprov. Tog kort på Kvika i hagen här om dagen. Hon har 4 månader kvar, men det kan man inte tro när man ser bilden. Ska försöka få en bra bild på Aska också så får ni se den magen.

110311

* Nu är papprerna klar och Flauta ägs nu av oss. Har lagt ut information om henne under hästarna och mer kommer. I övrigt så växer alla stona på bredden och fäller fortfarande i massor. Allt är alltså som det brukar när vi närmar oss vårkanten.

110303

*I går åkte vi iväg med Solis och hans kompis Ari till Gummi. Där ska de få växa upp i hingstflock. Efter mycket om och men med lastning så kom vi iväg och hästarna skötte sig bra under färden. Det är roligt när det händer lite med Solis så man ser hur han reagerar i olika situationer. Jag tror han kommer bli en nyfiken häst med bra vilja, inte rädd för något och ta livet som det kommer. Han stressar absolut inte upp sig i onödan.

Det kommer att vara åtta hästar i flocken. Fyra ettåringar, två tvååringar och två treåringar. De har en ligghall och fem hektar att röra sig på. Till sommaren kommer de att åka till ett stort sommarbete. Kvika gnäggade en hel del i går när vi kom hem. I dag har det varit lugnare. Dock står de vid grinden coh funderar säkert när fölen ska kommer hem.

110226

* Nu är det bara lite papper som ska fyllas i och överföring som ska göra sedan är Flauta våran. Man kommer snart att kunna läsa mer om henne och hennes stam under hästarna. Hon kommer snart hem igen efter att Emely har lånat henne. Vi längtar. Ska bli skönt med ett till sto i flocken. Dock skulle jag bli mer nöjd om det skulle vara ytterligare ett sto till. Lägger ut en underbar bild på henne så länge.

110223

*I bland blir man så less när man planerat, fixat och donat och så blir det inte som det var planerat. Vi har skottat fram en hage för Solfaxi, Solis och Heimur skulle ha en hage att gå i. Men så ångrade sig Solfaxis ägare sig och kommer i stället att köra ner stoet med föl själva. Så vi var tvungen att planera om. Har ingen lust att köra ett föl 6-7 timmar själv i släp första gången själv. Stoet skulle jag aldrig välja att släpa ner för att sedan köra hem igen. Solis lekkompis Ari ska nämligen upp till Gummi, så jag chansade och ringde dit och frågade om det hade plats. Bra hästmänniskor som de är var vi välkomna upp med Solis. Kunde inte bli bättre då Gummi har fyra hingstar och de ska två till hingstar dit från en annan ägare. Så Ari hade kanske blivit lite utanför. Så nu blir det perfekt. De är ju så bra kompisar och de har varandra när de kommer upp. 8 hingstar blir det totalt som kommer att gå i flocken. På onsdag åker vi uppöver landet. Ska bli mycket spännande att höra vad Gummi tycker om Solis? Exteriören och framför allt gångarterna.

I övrigt gjorde vi klar den andra lunchgrinden i helgen. Den ville först inte fungera som den ska. Men efter lite inställningar fungerar den kanon. Så nu fodrar vi hästarna 4 gånger per dag. 5:30, 11:30, 15:30 och när de nattas vid 22 tiden. Aegir har dock ingen lunchgrind. Men vi hänger upp hönät hos honom med små hål, så det tar flera timmar att äta upp höet i nätet. Oftast hänger det kvar några hötussar när vi fodrar vid 15:30. Som jag skrev förut fäller hästarna som bara den. Mängder varje dag. Hoppas att de snart tappat sin päls och våren kommer. Känns långt borta då vi haft 20 minus nästan varje natt nu. Bara hoppas det inte kommer att bli så lerigt i hagarna när all snö ska smälta. Det blir upp till bevis med den nya dräneringen.

110216

* Vi har börjat att fixa en hage mellan träden till den andra lunchgrinden och hoppas att det kommer att bli klart i helgen. Finns otroligt mycket bra saker på marknaden som underlättar för oss hästägare.

2 saker som vi inte skulle klara oss utan hädanefter är våra Thermobarer och Feed x grindar.

Till sommaren när man kan få ner nya stolpar ska fler hagar få lunchgrindar. En dyr investering, men tror det lönar sig i det långa loppet att slippa stressa hem för att fodra hästarna. Man vet att de får mat och det blir inte så långt mellan fodringarna.

Önskade att vi kunde ha Thermobar i alla hagar också. Men då måste man få 7 rätt på lottot först.

 Först investera i karen och sedan dra ström till hagarna.

I övrigt verkar Kvika trivas som fiskarna i vattnet att stå inne på eftermiddagen. Det kanske är skönt att vila lite från fölen några timmar.

För övrigt har vi nu haft 150 besök på hemsidan under de tre veckor den funnits. Roligt!

110213

* I dag har Aegir blivit skodd på nytt och Solis blev verkad. Gick mycket bättre nu än förra gången då han stod på bakbenen. Dessutom har vi börjat avvänjningen. Kvika har fått stått inne under halva dagen och släpptes tillbaka nu på kvällen. Gick riktigt bra. Tror hon tycker det är lite skönt att slippa de små för några timmar. Har säkert borstat henne en timme nu på kvällen. Större delen av vinterpälsen har försvunnit. Även Aska har börjat att fälla rejält. B-vitamin är inhandlat och de har fått det under några veckor. Tur det inte är allt för många veckor de håller på att fälla. För jag tror man har päls överallt.

I dag har dessutom traktorn varit här och skottat fram ridplanen och rundbanan. Blir lika bra som vanligt. Dock räckte inte tiden till för att flytta alla snöhögar så ridplanen blev lite mindre, men det kommer fler tillfällen. I slutet på februari ska vi göra klart med köpet av Flauta. Känns så bra så. Då är hon min på riktigt! :-)

110212

* Nu är det spikat och klart att Solis åker till hingstflock i strängnäs till Marie-Louise Persson. En lagom flock med 13 hästar. Kommer innan han åker att få vänjas av och gå med nya flockmedlemmen Sólfaxi som ska till samma flock. Det blir Heimur som får bli lekfarbror och uppfostrare till de små tills de har blivit Strängnäs bor.

Sólfaxi beräknas att komma till våran gård om 2 veckor. De ska sedan bekanta sig och förmodligen bli vänner innan de sedan ska åka transport ner tillsammans. Blir en skön trygghet för de små att de har varandra. Nu kan man äntligen slappna av. Känns 100 procent rätt!

110211

Nu finns det även avkommor att se efter Aegir under fliken hingsten. Fler kommer att läggas in.

110209

* I dag ringde veterinären och berättade att Kvika var dräktig. Hon har nu gått 171 dagar. Aska har gått 162 dagar och Flauta 137 dagar. Så det kommer att bli ganska sena föl i år. Men vad gör det? Nu är det även klart att Aegir hade 100 procent på sina betäckningar 2010. Ett bra resultat! Då får man också tänka på att det är två äldre damer som är betäckta med honom som inte har haft föl på många år. Min prins han kan!

110206

* I dag åkte kameran fram. Fick ett par bra bilder. Tyvärr vet jag inte hur man får in de bilder som jag klippt, men jag lägger in en oklippt bild så länge.

Vi har även installerat våran ena lunchgrind. Verkar fungera fint fint. Dock ska ytterligare en till installeras, men det får vänta till helgen. Vi bytte även transformator till den ena Thermobaren då den andra har slutat att fungera. Kan skarp rekommendera Thermobar. Hästarna på lösdrift har alltid tillgång till isfritt vatten och deras garantier och service slår de flesta andra företag med hästlängder. Skrev till dom och förklarade mitt problem: att våran sladd till transformatorn ligger under en stor snöhög och den har tyvärr slutat att fungera. De skickade en ny inom några dagar och det var helt okej för dom att vänta med den andra till snön tinat. Hur många företag fungerar så? Spar många timmars jobb för oss! Tack Marie och Thermobar!

110201

* I dag har veterinären varit här och vaccinerat Aska och Aegir samt tagit blodprov på Kvika. Hoppas att inte svaret dröjer allt för länge.

Som jag skrev innan gör det inget om hon inte skulle vara dräktig. Skulle kännas väldigt inspirerande att sätta igång henne. Men är hon dräktig så känns det inte som det är någon större mening med det.

Veterinären tyckte att Aegir trots sina 22 år var otroligt fräsch i kroppen. Trodde inte han var en dag äldre än 12-13 år. Nu är det tredje veterinären som säger så. Alltid lika trevligt att höra.

Veterinären frågade även hur gammal Kvika var. 19 år tänkte jag säga, men herregud hon är ju 20år nu! Gud vad tiden går. Kvika är min första islandshäst och hon kommer aldrig aldrig att säljas. Min avel går ju ut att få fram sådana som hon. En mer underbar häst får man leta efter. Trots sina 20 år så är hon också väldigt fräsch och pigg för sin ålder. Dock är hon lite rund om magen, men det får vi snart svar på vad det är. :-)

Späck eller är det något där?

 

 110131

* Vi har beslutat oss för att ha två alternativ när det gäller betäckning med Aegir. Nu kan man även välja en levande föl avgift. Läs mer under hingsten

110130

* Hemma på gården händer det mycket just nu. Vi börjar sakta men säkert närma oss våren. Inte allt för långt borta nu. Två av fyra hästar har börjat att fälla och det i mängder!!! Intresset för Aegir verkar också komma igång. Det är större i år än i fjol. Bara i dag har två stoägare hört av sig, samt en intresserad sedan förut. Vi får se vad som händer. Han kommer ju endast att ta emot ett begränsat antal, så vi kommer att köra först till kvarn. Planerna är om Kvika inte är dräktig att betäcka henne med Aegir. Det ska tas blodprov på henne förmodligen i veckan. Då får vi svaret som vi väntat på. Hon är rund, lika rund som hon var i fjol. Så dräktighetsmage har hon. Men jag tror mest att det är späck :-) Jaja...snart får vi svar på det. Skrittade henne i dag och hon var otroligt lyhörd och framåt. Roligt! En till som är rund är Aska. Hon har verkligen fått en liten kula. Hon är dräktig i femte månaden nu med Sigfus fina hingst Hrafnfaxi. Det fölet kommer bli någon riktigt läckert tror jag. En enorm vilja tror jag om man får gissa. Solis han bara växer och växer. Han är också något alldeles extra. Rör sig med ett enormt sväv i traven och bär sig naturligt i alla gångarter. Han är också ett bevis på att Kvika lämnar mycket fina avkommor. Planerna är ju att behålla han som hingst ett tag, men vi får se hur det utvecklas sig.

110122

* Ny hemsida håller på att formas.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)